У Польщі та країнах Балтії розпочалися навчання НАТО

01.06.2015 | 11:09
Архівне фото

Альянс охороняє повітряний простір трьох балтійських держав з 2004 року, коли вони приєдналися до НАТО

У країнах Балтії та Польщі 1 червня розпочалися навчання НАТО Saber Strike 2015.

Як повідомляє Радіо Свобода,  у навчаннях в Естонії, Латвії, Литві та Польщі беруть участь понад шість тисяч військових із 13 країн НАТО, які є членами НАТО.

«Це одні з найбільших навчань у Литві, відколи ми приєдналися до НАТО у 2004 році… Значна присутність союзників демонструє солідарність із країнами цього регіону», – прокоменнтував командувач сухопутними військами Литви Алмантас Лейка, додавши, що у Литві розташований командний центр навчань.

Минулого місяця Литва, Латвія й Естонія заявили, що проситимуть НАТО розгорнути кілька тисяч постійних військових контингентів у їхньому регіоні.

27 травня міністр закордонних справ Литви Лінас Лінкявічус заявив, що Вільнюс хоче, щоб війська НАТО були присутні на території країни, як «гарантія безпеки», а не щоб провокувати Росію.

Альянс охороняє повітряний простір цих трьох балтійських держав з 2004 року, коли вони приєдналися до НАТО.

Україна та Захід звинувачують Росію у підтримці проросійських сепаратистів на Донбасі. Москва ці звинувачення відкидає, заявляючи, що на Донбасі немає російських військових, але є «добровольці».

Найбільше занепокоєння можливим продовженням агресії Росії висловлюють країни Балтії та Польща.

Saber Strike 2015 - це об'єднані навчання сухопутних і повітряних сил, в яких візьмуть участь військові підрозділи Латвії, Литви, Естонії, Польщі, США, Великобританії, Фінляндії, Данії, Німеччини, Франції, Італії, Португалії, Угорщини, Словаччини, Хорватії, Норвегії та Канади.

Читайте також