Боїнг над Донбасом збив російський «Бук» 53-ї бригади з Курська - слідство

24.05.2018 | 12:47

Місжнародна слідча група представила докази злочину російських військових

Малайзійський «Боїнг» над окупованою територією Донбасу 17 липня 2014 року був збитий зенітно-ракетним комплексом «Бук», який належить збройним силам Росії.

Про це оголосила міжнародна Спільна слідча група (ЛТ) з розслідування збиття літака рейсу МН17.

«JIT дійшла висновку, що комплекс «Бук», який збив МН17, належить 53-й зенітно-ракетній бригаді ППО з Курська, яка є частиною ЗС Росії», - заявив представник національної поліції Нідерландів Вільберт Поллісен, представляючи проміжні результати розслідування.

За його словами, ЛТ вивчила всі наявні фотографії ЗРК «Бук» від 17 та 18 липня 2014 року і встановила, що комплекс мав «багато унікальних ознак», на підставі яких і вдалося встановити його приналежність до підрозділу ЗС Росії.

Поллісен зазначив, що цей «Бук» пройшов значний маршрут наприкінці червня, доки не прибув під Первомайськ, звідки було збито малазійський «Боїнг». Після збиття літака «Бук» повернули до Росії.

Пасажирський Boeing-777 «Малайзійських авіаліній», що виконував рейс MH17 із Амстердама в Куала-Лумпур, був збитий бойовиками на Донбасі в липні 2014 р. На борту лайнера було 283 пасажири та 15 членів екіпажу. Всі вони загинули.

У вересні 2016 р. JIT оголосила, що на підставі неспростовних доказів встановлено: літак був збитий ракетою зенітно-ракетного комплексу «Бук» 9M38, запущеною із контрольованої бойовиками території.

До Спільної слідчої групи  входять представники поліцейських та судових органів Нідерландів, Австралії, Бельгії, Малайзії та України.

Читайте також

Битва за Україну. День сімсот п’ятнадцятий

08.02.2024 | 20:17

Велика війна України проти Росії. Майже десять років Україна протистоїть одній з найбільших армій світу та ось уже 2 роки героїчно чинить опір повномасштабній навалі московитів