«Аллах бачить усе» - Росія обстріляла у Харкові мечеть. Коментар

22.07.2022 | 09:24
Фото Сергія Козлова

«Україна – наш спільний дім, і Путіну не здолати нас» – мусульмани найбільшого міста на сході України відверто засуджують дії країни-агресора

Останніми днями російські окупаційні війська значно посилили обстріли Харкова, а також міст та сіл Слобожанщини. На цей раз під руйнівні удари російських ракет потрапила і одна з ісламських культових споруд.

«У Київському районі міста постраждала мечеть», - повідомив 20 липня мер Харкова Ігор Терехов.

Він наголосив, що російський агресор абсолютно без розбору обстрілює обласний центр та житлові райони міста. Жахливий результат цих обстрілів – загибель мирних жителів, наголошує міський голова.

 За даними керівника Харківської обласної військової адміністрації Олега Синєгубова, внаслідок обстрілів Харкова вранці 20 липня загинули троє людей, у тому числі дитина, дуже багато поранених.

«Загинуло троє людей – чоловік і жінка, а також 13-річний хлопчик, постраждала його15-річна сестра. Ще одна 72-річна жінка зазнала поранень», - поінформував Синєгубов.

21 липня Росія продовжила обстріли.  «Другий день поспіль агресор б'є по зупинкам громадського транспорту. До чого ж у такий час, коли люди йдуть на роботу і на зупинках велике скупчення людей. Це робиться навмисне», - наголошують посадовці.

За даними місцевої влади, на середину четверга, 21 липня, кількість жертв ранкового обстрілу Харкова зросла до трьох, 23 людини поранені.

На ранок 22 липня, подала свої дані про трагедію ранкового обстрілу у Харкові касетними бомбами, зокрема мечеті, Державна служба надзвичайних ситуацій України: 4 загиблих, 25 поранених, багато – у тяжкому стані.

«Класичне російське єзуїтство»

На чергове жорстоке варварство відреагували в команді президента України Володимира Зеленського.

Радник керівника Офісу глави держави Михайло Подоляк зазначив, що вранці 20 липня окупанти вдарили з «Ураганів» по зупинці громадського транспорту, і що від обстрілу постраждала багатоповерхівка та мечеть «Сунна», що знаходиться на вулиці Барабашова.

 

Зруйнована російськими ракетами мечеть «Сунна», Харків

Фото ДСНС України

Обстріл молитовного дому Подоляк назвав проявом крайнього цинізму та зневаги до мусульман. Адже саме в цей час, зазначив він, президент РФ Володимир Путін знаходився в мусульманському Ірані. За словами посадовця, мета цього візиту була – просити зброю в Тегерані.

«Класичне російське єзуїтство. Приїхати на поклон до Тегерану, щоб вимолити у верховного лідера Ірану «трішки зброї для другої світової армії» і в той же час напасти на мечеть у Харкові. Для варварів немає нічого святого. Але чи зрозуміють в Ірані жест зневаги від Кремля?», - написав Подоляк у Twitter.

Водночас голова Офісу президента Андрій Єрмак назвав дії російських окупаційних військ «черговим терором мирних жителів», а Росію – країною-терористом.

«Харків. Російські обстріли густонаселеного району міста. Є поранені та загиблі. Черговий терор мирних жителів. Росія стріляє виключно по вулицях житлових районів. Це країна-терорист. Росія має бути у списку держав-спонсорів тероризму», - заявив Єрмак.

«Молимося за перемогу та мир»

Мусульманський світ має принципово відреагувати на дії Росії. Таку думку висловив у коментарі ARMIYA'UA голова Союзу азербайджанців світу, віце-президент Міжнародної академії козацтва Міршахін Ісмаілов.

«Це якийсь жах. Ми живемо в Україні, працюємо, маємо родини, і раптом у наш дім вривається варвар, руйнує все, вбиває людей», - сказав Ісмаілов.

 

Азербайджанський хлопчик молиться в одій з мечетей Харкова

Фото Андрія Кравченка

За його словами, Україна – мирна багатонаціональна демократична держава. Вона ніколи нікому не давала приводу для агресії проти себе. Ісмаілов засудив агресора від імені усієї азербайджанської діаспори:

«У Харкові живуть люди багатьох національностей. Зокрема, на навчання до вишів приїздить молодь з усього світу, багато залишаються жити, працювати. І вони не мають проблем. Кожен із нас, хто проживає тут, володіє як мінімум трьома-чотирма мовами, вільно веде бізнес чи викладає, іде в депутати».

Як людина військова Ісмаілов має свою точку зору на те, що відбувається на його очах.

«Путіну не здолати нас. Це кажу вам я, військовий генерал. І українці, і азербайджанці, і грузини, і євреї, і татари, і араби – всіх не перелічити – всі беруть зброю. Ви знаєте, скільки тут добровольців з усіх країн? Я скажу – із Європи, Азії, Америки, Африки. Ми разом стоїмо стіною. Бо це наша спільна Батьківщина. За нами правда. Ми тут живемо, і ми не підемо звідси нікуди», - заявив Ісмаілов.

«І ще скажу, - додав генерал, - це війна на знищення. Але переможемо ми. І ми молимося за це».

Як писав Espreso.TV, у перші тижні повномасштабного вторгнення у Харкові, а також в області, було зруйновано багато меморіальних комплексів та кладовищ.

Володимир Кравченко

Читайте також

Битва за Україну. День сімсот п’ятнадцятий

08.02.2024 | 20:17

Велика війна України проти Росії. Майже десять років Україна протистоїть одній з найбільших армій світу та ось уже 2 роки героїчно чинить опір повномасштабній навалі московитів