Bellingcat підтвердила висновок про причетність російського «Бука» до краху MH17

17.07.2017 | 10:31

Росія вводила заборону на польоти авіації у суміжному з Донбасом повітряному просторі за добу до збиття малазійського літака

Фахівці Bellingcat в рамках розслідування катастрофи рейсу MH17 назвали «Бук» Збройних сил Росії єдиним правдоподібним кандидатом на роль установки, що збила Boeing.

Такий головний висновок в узагальнючій доповіді Bellingcat до 3-ї річниці краху малазійського літака на сході України, пише DW.

«Російський «Бук» під номером 332, що належав 53-й зенітно-ракетній бригаді збройних сил РФ, - це «єдиний правдоподібний кандидат» на роль пускової ракетної установки, що збила Boeing, який здійснював рейс MH17», - йдеться у документі.

Bellingcat спростовує версію російського «Алмаз-Антея», який твердить, що «Боїнг» був збитий з підконтрольної Україною території. Його дані не підтверджуються ні свідченнями очевидців, ні інформацією з відкритих джерел, ні технічною оцінкою Ради безпеки Нідерландів, наголощує Bellingcat.

«Жодних правдоподібних свідчень» знаходження українських «Буків» у районі катастрофи надано не було», зазначається в доповіді.

За версією Bellingcat, 23-25 червня 2014 року 53-тя зенітно-ракетна бригада перевезла техніку з території РФ на позиції біля українського кордону. Серед цієї техніки була й установка «Бук» з номером 332, згодом зафіксована в Україні 17 та 18 липня 2014 р.

Вранці 17 липня «Бук» виїхав з Донецька на трейлері, попрямувавши на схід по контрольованій сепаратистами території, і досяг міста Сніжне. Далі «Бук» своїм ходом прибув на поле на південь від Сніжного, звідки випустив ракету, котра й збила малайзійський пасажирський лаітак, який здійснював рейс MH17. Ранком 18 липня установка була зафіксована на одному з відео на схід від підконтрольного сепаратистам Луганська без однієї ракети. Незабаром після цього «Бук» був перевезений назад до Росії, йдеться у доповіді Bellingcat.

За повідомленнями преси, з’ясувалося, що Росія ввела заборону на польоти авіації у суміжному з Донбасом повітряному просторі менш ніж за добу до збиття літака рейсу МН17.

5 червня 2017 р. Bellingcat опублікувала два нових звіти щодо MH17, які доводять причетність Росії до знищення малайзійського Боїнга в небі над східною Україною 17 липня 2014 р.

Експерти Bellingcat встановили, що головним організатором транспортування російського «Бука» в Україну з території РФ був командир «ДНР» Сергій Дубинський на прізвисько «Хмурий».

Читайте також

Битва за Україну. День сімсот п’ятнадцятий

08.02.2024 | 20:17

Велика війна України проти Росії. Майже десять років Україна протистоїть одній з найбільших армій світу та ось уже 2 роки героїчно чинить опір повномасштабній навалі московитів