Захід має зайняти жорстку позицію щодо миротворчої місії ООН на окупованому Донбасі - Яценюк

05.10.2018 | 21:07
Photo Andrew Kravchenko

«Росія йде за вами, йде за вашими народами, за вашою безпекою, за європейською демократією» - лідер Народного фронту

Провідні країни Заходу мають зайняти жорстку позицію щодо миротворчої місії ООН на окупованому Росією українському Донбасі.

Про це заявив лідер Народного фронту Арсеній Яценюк у п’ятницю, 5 жовтня, коментуючи свою зустріч у Берліні з канцлером ФРН Ангелою Меркель.

«Німеччина з першого числа наступного року стане непостійним членом Ради безпеки ООН, і тут ми вели дискусію про те, щоб Німеччина разом з нашими партнерами – Сполученими Штатами , Францією, Великою Британією – зайняли жорстку і чітку позицію в Раді безпеки ООН по миротворчій місії», - сказав Яценюк.

За його словами, «канцлер позитивно сприйняла цю позицію. Завдяки тому, що вони стануть членом Ради безпеки ООН, – це буде їхній зовнішньополітичний  пріоритет».

На думку політика, Путін буде робити все для того, щоб заблокувати резолюцію: «Ну тоді давайте подивимося, хто сильніший. І прийде час, коли треба буде ставити на стіл Ради безпеки ООН проект резолюції про миротворчу місію. Ну, нехай Путін спробує її заблокувати. Значить, будемо другий, третій раз створювати міжнародний тиск на Росію».

За його словами, під час зустрічі з Меркель також порушувалося питання політичних в’язнів Кремля та припинення війни на Донбасі.

«Канцлер робить все для того, щоби тиснути на Росію для звільнення політичних в’язнів, які ув’язнені режимом Володимира Путіна. Схвалила і привітала прийняття закону про спеціальний статус – це об’єктивно треба було зробити, щоб росіянам не давати шансу. Жодного шансу не давати росіянам – мовляв, це Україна не виконує. Та Росія ніколи не виконувала і не збирається виконувати Мінськ», - зазначив Яценюк.

Коментуючи зміни у ставленні Заходу до Росії, український політик сказав:

«Ще декілька років тому частина Європи думала, що події, які відбуваються в Україні, не стосуються Європи. Подивіться, що відбувається за останні місяці. Перший шок, звичайно, був для Європи – це коли росіяни збили літак МН-17. А зараз, коли вся ця російська гебня, російське ФСБ, російське ГРУ підривають демократичні процеси в Європі, шпигують за міжнародними організаціями в країнах - членах Європейського Союзу, – вони всі зрозуміли, що те, що ми їм говорили, що це вас буде стосуватися – так і відбулося. Тому це ще один серйозний посил для того, аби світ зрозумів, що не можна перед ними прогинатися, вони уже пішли за вами, росіяни. Не тільки за нами, і ми вас попереджали про це. Вони йдуть за вами. Вони йдуть за вашими народами, за вашою безпекою, за вашим політичний істеблішментом, за європейською демократією. І в мене з’явилося відчуття жорсткої зміни і навіть посилення розуміння – що собою являє Росія та президент Путін».

На знімках: (угорі) прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк (2014-2016) та канцлер ФРН Ангела Меркель, Берлін (архівне фото); (унизу) Арсеній Яценюк коментує свою зустріч з Ангелою Меркель 5 жовтня 2018 р., Берлін.

Фото Андрія Кравченка

Читайте також