Главою Православної церкви в Україні обраний митрополит Єпіфаній

15.12.2018 | 17:21

Нового предстоятеля об’єднаної церкви представив народу під стінами Софії Київської президент Порошенко

Об’єднавчий собор зі створення нової помісної Української православної церкви обрав її предстоятелем митрополита Переяславського та Білоцерківського Епіфанія.

Нового главу Православної церкви в Україні представив після завершення Собору на мітингу біля Софії Київської президент Петро Порошенко.

«Сьогодні 15 грудня. Цей день увійде в історію як священний день, день створення Автокефальної помісної православної церкви України, день остаточного здобуття незалежності від РФ. І Україна вже не буде пити, кажучи словами Тараса Шевченка, «з московської чаші московську отруту», - сказав Порошенко, який разом з митрополитом Епіфаніем вийшов на Софійську площу до народу.

Об’єднавчий собор зі створення Української православної церкви та обрання її  предстоятеля відбувся у суботу, 15 грудня, у Софії Київській.

11 жовтня 2018 року Синод Вселенського патріархату продовжив процес надання автокефалії церкві України, а також проголосив, що церквою-матір’ю України є Константинополь. Також Синод зняв анафему предстоятеля УПЦ КП, Патріарха Київського і всієї України-Русі Філарета та глави Української автокефальної православної церкви Макарія.

Напередодні Об’єднавчого собору 56 архієреїв УПЦ Московського патріархату  відмовилися брати участь у зібранні архієреїв 15 грудня. Глава УПЦ МП митрополит Онуфрій повернув Вселенському патріарху Варфоломію лист-запрошення для участі в Об'єднавчому соборі.

Архієпископ Переяслав-Хмельницького та Білоцерківського Епіфаній (Сергій Думенко) народився 3 лютого 1979 р. в селі Вовкове Одеської області. Закінчив Київську духовну семінарію (1999) та Київську духову академію (2003).

Кандидат богословських наук. З 1 липня 2003 по 31 грудня 2005 обіймав посаду секретаря-референта Рівненського єпархіального управління. З 2006 по 2007 рр. навчався в Афінському національному університеті на філософському факультеті. З 2007 року – викладач Київської богословської академії, завідувач кафедри філології.

21 грудня 2007 р. пострижений у чернецтво з іменем Епіфаній. 6 січня 2008 р. рукоположений у сан ієродиякона, а 20 січня 2008 року – в сан ієромонаха.

 

25 січня 2008 р. обійняв посаду секретаря Патріарха Філарета. 16 березня 2008 р. піднесений до сану архімандрита. 20 березня 2008 р. призначений намісником Свято-Михайлівського Видубицького чоловічого монастиря міста Києва.

30 травня 2008 р. призначений керуючим справами Київської патріархії. Рішенням Синоду УПЦ КП від 21 жовтня 2009 р. призначений єпископом Вишгородським, вікарієм Київської єпархії. Рішенням Священного синоду УПЦ КП від 27 липня 2010 р. – ректор Київської православної богословської академії та керуючий Переяслав-Хмельницькою єпархією. 23 січня 2012 р. Указом Патріарха Філарета возведений у сан архієпископа.

Рішенням Архієрейського собору УПЦ КП від 28 червня 2013 р. возведений у сан митрополита Переяслав-Хмельницького і Білоцерківського та призначений Патріаршим намісником з правами єпархіального архієрея.

Рішенням Священного синоду УПЦ КП від 13 грудня 2017 р. отримав титул митрополита Переяславського та Білоцерківського. Є постійним членом Священного синоду УПЦ Київського Патріархату.

13 грудня Архієрейський собор УПЦ КП обрав архієпископа Епіфанія кандидатом на посаду глави об’єднаної Православної церкви в Україні.

Читайте також

Революція Гідності. Згадаймо головне

21.11.2021 | 12:28

Ніколи не кажіть, що ідеали Майдану сплюндровані, його надії не справдилися, а рішення не виконані. Це – неправда!  / Укрінформ підготував матеріал до видатної дати