Рада закріпила в Конституції курс України на Євросоюз та НАТО

08.02.2019 | 00:53
Photo Andrew Kravchenko

Перед голосуванням за зміни до Конституції виступив президент Петро Порошенко

Верховна Рада ухвалила зміни до Конституції щодо курсу України на членство в Європейському Союзі та НАТО.

Рішення підтримали 334 народні народних депутати при необхідних 300, передає кореспондент ARMIYA’UA.

Перед голосуванням у парламенті виступив ініціатор законопроекту президент Петро Порошенко.

Повна назва закону: «Про внесення змін до Конституції України (щодо стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в Європейському Союзі та в Організації Північноатлантичного договору)».

Законом вносяться зміни до Конституції України, якими закріплюється незворотність стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства в ЄС та НАТО.

Із Перехідних положень Конституції виключається пункт, який передбачав використання існуючих військових баз на території України для тимчасового перебування іноземних військових формувань на умовах оренди згідно з міжнародними договорами.

У Преамбулі Конституції закріплюється формулювання щодо європейської ідентичності українського народу та незворотності європейського та євроатлантичного курсу України.

До статті 102 Конституції додається формулювання, що гарантом реалізації стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в ЄС та НАТО є президент України.

У залі парламенту під час голосування в четвер, 7 лютого, були присутні члени Кабміну. Серед запрошених – прем’єр-міністр України 2014-2016 років, лідер партії «Народний фронт» Арсеній Яценюк.

Згідно з програмою кандидата в президенти чинного глави держави Петра Порошенка, Україна подасть заявку на членство в Євросоюзі 2023 року, а вже після вступу в ЄС розпочне виконувати план дій щодо членства в НАТО.

Фото Андрія Кравченка

Читайте також