Діяльність українського ОПК має бути прозорою - Шлінчак

27.02.2019 | 08:29

Скандал в оборонці: експерт бачить політичний підтекст і має сумніви щодо бажання викоренити корупцію

Діяльність оборонно-промислового комплексу України, більшість підприємства якого входять у держконцерн «Укроборонпром», має бути прозорою та контрольованою.

Про це заявив у програмі Espreso.tv директор Інституту світової політики Віктор Шлінчак, коментуючи гучний скандал в українській оборонці.

«Система роботи цього концерну давно потребувала прозорості. Навіть попри специфіку роботи. Через цю непрозорість чи не кожен керівник концерну після свого звільнення має чи мав проблеми з законом. А дехто досі не може заїхати на батьківщину через відкриті кримінальні справи. Тому і зрозуміло, що у каламутній воді завжди знайдуться «мутні карасі». Рецепт їх виводу на чисту воду – зробити процеси в концерні прозорими настільки, наскільки це можливо. І де можливо зняти гриф «дск», - сказав Шлінчак.

За його словами, це не відміняє адекватної реакції на факти корупції в ОПК: «Це ганебно, що у воюючій країні поряд з нами живуть люди, які на цій війні роблять прибутковий бізнес. Покарання за це має бути. І не тільки моральне».

Водночас, політолог звернув увагу на можливу політичну складову звинувачень і сумнівається у щирому бажанні навести лад у концерні.

«Неспроста ця тема «виплила» за місяць до виборів, хоч нібито готувалася заздалегідь, майже два роки. Бо це тема, якою легко вдарити саме в цей момент, коли її підхоплять інформаційно та понесуть у маси. Але чи є за усім цим скандалом щире бажання навести лад в «Укроборонпромі», чи це виключно політичний розрахунок? На це питання у мене відповіді немає», - зазначив Шлінчак.

25 лютого видання «Bihus.info» опублікувало розслідування «Друзі президента крадуть на оборонці (секретні переписки)» про суми «відкатів» та схеми розкрадання мільйонів у оборонній сфері. Безпосереднім учасником цих схем був названий син першого заступника секретаря Ради нацбезпеки та оборони Олега Гладковського Ігор.

Після звинувачень Олег Гладковський попросив зупинити його повноваження заступника РНБО на час розслідування. За словами прес-секретаря президента України Святослава Цеголка, Петро Порошенко підтримав відсторонення Гладковського.

Ігор Гладковський, зі свого боку, заявив про намір подати до суду на авторів розслідування.

Читайте також

Революція Гідності. Згадаймо головне

21.11.2021 | 12:28

Ніколи не кажіть, що ідеали Майдану сплюндровані, його надії не справдилися, а рішення не виконані. Це – неправда!  / Укрінформ підготував матеріал до видатної дати