Вибори президента. Екзит-пол: Зеленський - 73% голосів, Порошенко - 25,5%

21.04.2019 | 22:13
Photo Andrew Kravchenko

Обсяг вибірки – близько 13 тисяч респондентів, статистична похибка не перевищує 1,3%

Станом на 20:00 на виборах Президента України шоумен Володимир Зеленський набирає 73% голосів виборців, а чинний глава держави Петро Порошенко – 25,5%.

Такі результати Національного екзит-полу, проведеного Фондом «Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва», оприлюднено після завершення голосування.

За даними екзит-полу, 1,5% респондентів вказали, що викреслили обох кандидатів або зіпсували бюлетень.

Польовий етап дослідження «Національний екзит-пол-2019» здійснювали дві провідні українські соціологічні компанії – Київський міжнародний інститут соціології та Український центр економічних та політичних досліджень ім. Разумкова.

Вибірка є репрезентативною для України в цілому та для її 4 регіонів (захід, центр, схід, південь). Кількість виборчих дільниць – 300 (по 150 для кожної соціологічної компанії).

На кожній виборчій дільниці працювали два-три інтерв’юери. Усього їх задіяно близько 750. Обсяг вибірки – близько 13 тисяч респондентів.

Статистична похибка вибірки з урахуванням дизайн-ефекту не перевищує 1,3%, але є ще систематичні похибки, які залежать від різних чинників (щирість респондентів, погодні умови тощо). Виходячи з досвіду попередніх екзит-полів, що були проведені за такою самою методологією, соціологи припускають, що похибка вибірки не перевищує 3%.

Фото Андрія Кравченка

Читайте також

Революція Гідності. Згадаймо головне

21.11.2021 | 12:28

Ніколи не кажіть, що ідеали Майдану сплюндровані, його надії не справдилися, а рішення не виконані. Це – неправда!  / Укрінформ підготував матеріал до видатної дати