Народний фронт вийшов зі складу парламентської коаліції

17.05.2019 | 23:12
Photo Andrew Kravchenko

Цей крок унеможливлює новообраному президенту Зеленському розпустити Верховну Раду

Парламентська фракція «Народний фронт» у п’ятницю, 17 травня, оголосила про вихід із парламентської коаліції та ініціює створення нової.

Заявиву з трибуни Верховної Ради зачитав голова фракції Максим Бурбак.

«Коаліція, яка сформована у 2014 році та діяла до сьогодні, виконала свої завдання... Саме тому ми заявляємо про вихід із діючої коаліції, припинення її діяльності 17 травня 2019 року та про ініціативу формування нової коаліції з новим порядком денним», сказав Бурбак.

Він зазначив, що згідно з Конституцією нова коаліція має бути сформована протягом 30 днів.

«Народний фронт закликає фракції державницької ідеології негайно розпочати консультації щодо підготовки нової коаліційної угоди з новим планом дій, в основі якого має об'єднатися нова більшість. Протягом наступних півроку очікують від новообраного президента і парламенту рішучих кроків, дій і змін. Часу на зволікання немає», - наголосив голова фракції.

Голова фракції оприлюднив при цьому пропозиції «Народного фронту»  новий план дій.

«Влада має бути відповідальною перед своїми громадянами, тому парламент разом із президентом повинен внести зміни до Конституції щодо скорочення кількості депутатів Верховної Ради. Водночас зняття недоторканності з президента, депутатів і суддів. Чіткого розподілу відповідальності між гілками влади, ліквідації місцевих державних адміністрацій. Завершення процесу децентралізації. Прийняття нового закону про народне волевиявлення, закону про референдум всіх рівнів, впровадження інституту імпічменту для президента та відповідальності для суддів, прийняття пакету економічних законів, у тому числі про податкову амністію. Запровадження справедливого ринку землі. Забезпечення членства України в Європейському Союзі та НАТО. Відновлення територіальної цілісності. Повернення Донецька, Луганська та АР Крим», - сказав Бурбак.

Він також наголосив на готовності розглянути пропозиції нового глави держави, зокрема стосовно кадрових подань.

При цьому він заначив, що низка ключових рішень ухвалювалася конституційною більшістю Верховної Ради, і за п'ять років цей парламент, два уряди та українська влада вцілому провела змін в Україні більше, аніж за два попередніх десятиліття.

«Це вже історія. Закладено фундамент сильної та успішної України – і це майбутнє. Треба будувати далі. Для цього необхідно залучити всі політичні сили державницького спрямування і новообраного президента», - сказав Бурбак.

Раніше у штабі новообраного президента заявили, що Володимир Зеленський, інавгурація якого відбудеться 20 травня, ініціюватиме розпуск Верховної Ради через відсутність 226 парламентарів у коаліції.

Водночас, після виходу «Народного фронту» з коаліції парламент має 30 днів для формування нової більшості, а президент позбавляється права розпустити Верховну Раду на підставі відсутності коаліції. При цьому 30-денний термін закінчиться 16 червня, а від цієї дати розпуск Ради буде вже неможливим, оскільки Конституція забороняє це за півроку до чергових парламентських виборів.

Коаліція «Європейська Україна» була створеена 27 листопада 2014 року. До неї увійшли фракції «Народний фронт», Блок Петра Порошенка, «Самопоміч», Радикальна партія, «Батьківщина». У її складі було 302 депутати. Пізніше «Батьківщина», «Самопоміч», Радикальна партія вийшли з коаліції.

Фото Андрія Кравченка

Читайте також