Заява Комісії Україна – НАТО Повний текст

01.11.2019 | 20:10
Photo Andrew Kravchenko

«Візит є потужним проявом незмінної підтримки з боку НАТО суверенітету та територіальної цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів»

У Києві відбулося засідання Комісії Україна – НАТО. За результатами зустрічі була ухвалена спільна заява.

Повний текст заяви подає пресслужба МЗС.

31 жовтня 2019 року, м. Київ

1. Комісія Україна-НАТО (КУН) зустрілася сьогодні в Києві у присутності Президента Володимира Зеленського і членів Кабінету Міністрів України для обговорення безпекової ситуації в та навколо України, процесу реформ у країні, а також прогресу у партнерстві Україна-НАТО. Наша зустріч відбулася у рамках візиту Північноатлантичної ради в Україну. Північноатлантична рада також зустрілася з членами Верховної Ради України і представниками громадянського суспільства. Цей візит є потужним проявом незмінної підтримки з боку НАТО суверенітету і територіальної цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів.

2. Сьогодні ми обговорили безпекову ситуацію у східній Україні, яка продовжує викликати значне занепокоєння. Країни-члени НАТО привітали відданість Президента Зеленського мирному врегулюванню конфлікту на сході України.  Ми підтвердили нашу підтримку врегулювання конфлікту дипломатичними засобами відповідно до Мінських домовленостей, яких мають повністю дотримуватися усі сторони; Росія як сторона, що підписала Мінські домовленості, несе у цьому контексті значну відповідальність. Ми підтримуємо зусилля Нормандського формату, Тристоронньої контактної групи та ОБСЄ. Ми закликаємо Росію припинити будь-яку політичну, фінансову і військову підтримку воєнізованих формувань і покласти край військовому втручанню у Донецькій та Луганській областях, вивести війська, техніку і найманців з території України і повернутися до Спільного центру з контролю та координації. Ми наголошуємо на важливості безпечного, повного і безперешкодного доступу Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ аж до і включаючи російсько-український державний кордон.

3. Ми вітаємо розведення військ навколо Станиці Луганської і підтримуємо зусилля із розведення на інших визначених ділянках як частину зусиль із повного виконання Мінських домовленостей. Країни-члени НАТО вітають незмінні зусилля України щодо розслідування Об’єднаною слідчою групою збиття рейсу MH17. У питанні збиття літака рейсу MH17 залишається важливим встановити істину, відповідальність та справедливість відповідно до Резолюції Ради Безпеки ООН 2166.

4. Ми рішуче засуджуємо і не визнаватимемо незаконну та нелегітимну анексію Криму Росією. Крим є територією України. Ми закликаємо Росію повернути Україні контроль над Кримом. Ми засуджуємо триваюче і масштабне нарощування Росією військового потенціалу в Криму, що є частиною широкомасштабних агресивних дій Росії у регіоні.  Країни-члени НАТО глибоко стурбовані порушеннями прав людини та насильством з боку фактичної російської влади в Криму щодо всіх громадян України включно з кримськими татарами і представниками інших місцевих громад. Ми закликаємо Росію надати міжнародним моніторинговим організаціям доступ на територію Криму. Реакція НАТО на незаконні дії Росії в Україні відповідає і слугує підтриманню загальних міжнародних заходів, включаючи санкції. Не може бути жодних «справ у звичному режимі» без чітких, конструктивних змін у діях Росії, що продемонструють дотримання міжнародного права і її міжнародних зобов’язань та відповідальності.

5. Ми вітаємо ту обставину, що як складова погодженого Україною і Росією одночасного обміну в’язнями минулого місяця 24 українських військовослужбовців та 11 інших в’язнів, які утримувалися Росією, змогли повернутися додому. Це – крок у правильному напрямі. Ми закликаємо Росію повернути захоплені кораблі та дотримуватися своїх міжнародних зобов’язань із забезпечення безперешкодного доступу в порти України в Азовському морі і свободи судноплавства. Відповідно до Резолюції Генеральної Асамблеї ООН 73/263 від 22 грудня 2018 року, ми закликаємо Росію негайно звільнити та забезпечити повернення в Україну, без будь-яких попередніх умов, українських громадян, незаконно затриманих і засуджених без дотримання вимог міжнародного права, а також усіх тих, хто був перевезений або депортований через міжнародно визнаний державний кордон з Криму до Російської Федерації.

6. Країни-члени НАТО високо оцінили успішне проведення мирних і конкурентних виборів  в Україні у 2019 році, які відображають волю українського народу. Українські виборці дали новому уряду та парламенту можливість продовжувати масштабні реформи, які повинні повністю відповідати міжнародним зобов'язанням України. Успіх цих реформ, включно з боротьбою з корупцією, матиме вирішальне значення для закладення фундаменту заможної і мирної України, міцно вбудованої поміж європейських демократій, відданих спільним цінностям, принципам поваги до прав людини, меншин та верховенства права. У зв'язку з цим країни-члени НАТО закликають Україну якнайкраще використовувати, наявні у Комісії Україна-НАТО інструменти, зокрема Річну Національну Програму, задля досягнення мети, що полягає у запровадженні принципів і стандартів НАТО. Стосовно Закону про освіту, прийнятого Верховною Радою у вересні 2017 року, країни-члени НАТО закликають Україну повністю імплементувати рекомендації та висновки Венеційської комісії. Україна зобов’язується це зробити.

7. Країни-члени НАТО вітають вже здобуті досягнення і сподіваються на подальший прогрес у реформуванні сектору безпеки та оборони України, включно з імплементацією Закону про національну безпеку 2018 року. Положення закону про цивільний контроль і демократичний нагляд за сектором безпеки та оборони є наріжною євроатлантичною нормою. Країни-члени НАТО закликали Україну прийняти та впровадити вторинне законодавство, що ґрунтується на Законі про національну безпеку, зокрема про Службу безпеки України, про новий парламентський комітет з нагляду, про розвідку, про державну таємницю та про оборонні закупівлі. Країни-члени НАТО залишаються відданими подальшій  постійній підтримці порядку денного України з реформ в секторі безпеки та оборони, включно через Комплексний пакет допомоги (КПД), щоб Україна могла краще забезпечувати її власну безпеку. Сьогодні ми схвалили третій Огляд КПД і надалі приводячи його у відповідність до цілей реформ, спрямованих на запровадження  євроатлантичних принципів, на використання кращого досвіду, стандартів і для посилення оперативної сумісності з НАТО. У цьому контексті внески країн-членів Альянсу у цільові фонди НАТО відіграють важливу роль.

8. Чорноморський регіон має стратегічне значення для Альянсу та його партнерів. Країни-члени НАТО вітають розвиток діалогу і співпраці між НАТО і Україною щодо безпеки в Чорноморському регіоні. Відповідно до квітневого 2019 року рішення міністрів закордонних справ НАТО, країни-члени НАТО посилили свою практичну підтримку України, включно зі співпрацею з її Військово-Морськими Силами, ситуаційною обізнаністю, відвідуваннями портів, навчаннями та обмінами інформацією. Вчора ми зустрілися з постійними військово-морськими силами НАТО, які здійснювали візит до Одеси, та із представниками українських Військової та Військово-морської академій - двох установ, які отримують підтримку НАТО. Країни-члени НАТО продовжуватимуть підтримувати зусилля України щодо посилення її стійкості до гібридних загроз, у тому числі шляхом інтенсифікації діяльності в рамках Платформи Україна-НАТО з протидії гібридній війні.

9. Країни-члени НАТО високо цінують суттєвий внесок України в операції Альянсу,  у Сили реагування НАТО і навчання НАТО. Ми вітаємо ці зусилля, що демонструють відданість і спроможність України зробити внесок у євроатлантичну безпеку. Ці внески також підвищують рівень нашої оперативної сумісності. Держави-члени Альянсу визнають зацікавленість України до розвитку можливостей поглибленого співробітництва у рамках Ініціативи оперативної сумісності партнерства, і розглянуть це питання у контексті рішень, ухвалених на Уельському, Варшавському і Брюссельському самітах Альянсу.

10. Відповідно до підтверджених Україною прагнень членства в Альянсі, ми дотримуватимемося наших рішень, ухвалених на Бухарестському саміті і подальших самітах. Ми працюватимемо разом задля розвитку та адаптації нашого особливого партнерства під егідою Комісії Україна – НАТО, що зробить внесок у розбудову стабільної, мирної і неподільної Європи. Незалежна, суверенна і стабільна Україна, твердо віддана демократії і верховенству права, є визначальною для євроатлантичної безпеки.

11. Країни-члени НАТО висловили вдячність за теплу гостинність України упродовж візиту.

На знімку: делегація України на атомному авіаносці Військово-морських сил США «Гаррі Трумен» у Середземному морі, грудень 2015 р.

Фото Андрія Кравченка

Читайте також