Керівник Укроборонпрому: ми відкриті для діалогу та зустрічних пропозицій

23.09.2015 | 21:10

Концерн дотримується державної стратегії – європейські ринки та співробітництво з НАТО

Так стверджує генеральний директор державного концерну «Укроборонпром» Роман Романов у матеріалі, який було оприлюднено у спеціальному випуску журналу Defense Express «Експорт зброї та оборонний комплекс України» до ХІІ Міжнародної спеціалізованої виставки «Зброя та безпека - 2015» (22 - 25 вересня 2015, Київ).

Українська оборонна промисловість вийшла на кардинально новий рівень розвитку. Саме це засвідчує ХІІ Міжнародна спеціалізована виставка «Зброя та безпека - 2015». Тут повною мірою демонструється потенціал української оборонної та авіакосмічної промисловості, а також провідних іноземних компаній. Виставка покликана сприяти створенню нових коопераційних зв’язків з оборонними компаніями країн Європейського Союзу, НАТО, розширенню номенклатури ОВТ, що розробляється та виробляється вітчизняними підприємствами, посиленню коопераційних зв’язків між ними.

На сьогодні Державний концерн «Укроборонпром» є флагманом оборонної промисловості держави, який об’єднує понад 100 учасників у п’яти галузях промисловості. У складі Концерну – понад 10 конструкторських бюро, спроможних проводити передові наукові дослідження, розробку та проектування.

Це дозволяє «Укроборонпрому» функціонувати як потужний серійний виробник, впевнено впроваджуючи нові рішення та інновації, а також розширити асортимент продукції для задоволення потреб і вимог вітчизняних силових структур, а також закордонних партнерів. Також «Укроборонпром» має 6 уповноважених державою компаній, які забезпечують зовнішньоекономічні операції з продукцією військового призначення та подвійного використання в інтересах Збройних Сил України та інших військових формувань.

Президент України Петро Порошенко у своєму посланні до Верховної ради України наголосив: 

«…однозначний та безповоротний курс України – на вступ до Європейського Союзу і глибока європеїзація України. Період урочистих помпезних процедур минув. Ми розпочали важку, рутинну й копітку домашню роботу із забезпечення євроінтеграції». І у цьому контексті Концерн цілеспрямовано дотримується визначеної державної стратегії – європейські ринки та співробітництво з НАТО. Це також знайшло своє відображення і в новій військовій доктрині, яка передбачає «відновлення стратегічного курсу на євроатлантичну інтеграцію».

Співпраця із західними державами та країнами-членами НАТО, з їх оборонними компаніями має стати серйозним імпульсом та допоможе нам найближчим часом вирішити низку завдань, які стоять перед національним ОПК.

Станом на сьогодні, прикладів створення спільних кооперацій вже достатньо. Зокрема, здійснюється проект модернізації вертольота Мі-24 з компанією Sagem, створення нових зразків бронетехніки з використанням приладів компанії Thales тощо. 2 вересня 2015 року підписано Меморандум про співробітництво «Укроборонпрому» з польською компанією «Любава». Ідеєю співробітництва з цією компанією є створення на базі одного з підприємств Концерну спільного виробництва з випуску сучасних камуфляжних засобів за передовими технологіями. Це унікальний досвід – перший проект вітчизняного державного оборонного сектора спільно із західним приватним партнером.

Ще один приклад – наша співпраця з американською компанією «Aeroscraft». Сучасні комплекси охорони кордонів розробки «Aeroscraft» виготовлятимуть на підприємствах «Укроборонпрому». Ми домовилися про три етапи нашої співпраці з «Aeroscraft». Перший – це поставка, складання необхідного обладнання та навчання персоналу для його обслуговування. Другий – це практичне виробництво комплексів в Україні з тих комплектуючих, які будуть постачатися з Америки. І третій етап – це максимальна локалізація виробництва і трансфер технологій. Всі ці етапи є однією з невід'ємних умов нашої взаємодії.

Є приклади, коли наші підприємства працюють в інтересах замовників країн Європейського союзу. Постачання керованих протитанкових ракет з України до бельгійських компаній виробників бронетехніки, постачання систем динамічного захисту, розробка високоточних боєприпасів тощо.

Україна має багато можливостей та проектів, які, ми впевнені, можуть зацікавити наших західних партнерів. Зокрема, Україна належить до небагатьох країн світу, що володіють повним циклом створення авіаційної техніки, авіаційних двигунів та агрегатів, і посідає одне з провідних місць на світовому ринку в зазначеному секторі.

Ми маємо значний досвід будівництва військових кораблів різних класів і цивільних суден. Україна є одним з лідерів світового газотурбобудування. Нами проектуються та виготовляються газові турбіни для морських кораблів і суден, для електроенергетики й газотранспортних магістралей.

Танкобудування України має єдиний замкнутий цикл виробництва сучасних зразків танків і БТР. Ця галузь виробництва за структурою та наявними виробничими потенціалами є самодостатньою і здатною забезпечити цикл від розробки до серійного виробництва кінцевої продукції.

Також Україна входить до десятки держав світу, які спроможні розробляти та виготовляти ракетну і радіолокаційну техніку та високоточну зброю. Сподіваємося, що участь у виставці «Зброя та безпека – 2015» буде взаємно корисною та плідною як для вітчизняних підприємств, так і для наших закордонних колег. Ця виставка розглядається як дискусійна площадка для обговорення практичних кроків нашої подальшої співпраці.

Нам є що запропонувати нашим колегам. Ми відкриті для діалогу та зустрічних пропозицій.

Джерело: Defense Express

На знімках: продукція підприємств «Укроборонпрому»

Читайте також