До масових заворушень у США може бути причетна Росія - Чалий

08.06.2020 | 17:04

«Сліди ведуть іззовні» – відомий український дипломат спілкувався з американськии експертами

До масових заворушень у Сполучених Штатах Америки може бути причетна Росія.

Про це в інтерв'ю «Прямому» розповів колишній надзвичайний та повноважний посол України у США Валерій Чалий.

«У масових заворушеннях у США через вбивство Джорджа Флойда у США цілком ймовірна», - сказав Чалий, відповідаючи на запитання, чи є російський слід у нинішніх масових акціях у США.

«Якщо говорити про американських експертів, то вони говорили, що ці сліди ведуть ззовні, причому називали різні країни, у тому числі й Росію. А я можу сказати, що це ж не треба прямо зараз щось там робити. Я на своєму прикладі можу вам розказати. Вже можу. Дуже складно реагувати правовими методами на атаки через інформаційні інструменти. В моєму випадку як посла України у США, на мене здійснювалася реальна атака. Причому вона йшла різними способами з боку Росії або людей, які фінансуються з боку Росії. Тобто в Америці. Тому я і кажу, що це все може відбуватися», - заявив Чалий.

Він зазначив, що «створювалися або працювали пранкери так звані, які постійно намагалися знівелювати успіхи чи якось зробити з цього історію, яка була би токсичною».

«Але – конкретний випадок. Створюється на основі Facebook – і це дуже швидко та дуже легко зробити, як виявляється – месенджер. І в моєму випадку від імені посла України у США запрошували на роботу американців. І треба було зробити перший внесок, якусь суму для початку цього. Потім які наступні роки? Ті люди, які не отримують цю роботу, вони подають в суд. Тобто це була спецоперація реально зроблена. І коли я попросив американських колег допомогти – вони допомогли. Що ми визначили? Група організована працює з Європи… росіян. Працює з Європи.

Але з правової точки зору їх неможливо взяти за зябри, що називається. Тому що треба показати, що це шахрайство, довести це. А якщо люди сидять у Європі чи в Росії, чи в Ірані, чи деінде, то їх дуже важко прив’язати туди. Тому навіть правова система американська не готова повністю до реагування на такі атаки. І тому наш кібердіалог, який ми зробили зі США, і маємо підтримку та кошти Сполучених Штатів, – це інструмент, який може бути використаний для того, щоб ми наше стратегічне партнерство в цій сфері розвивали, щоб не давати таких можливостей. Тому на ваше питання я не буду стверджувати, але можу допустити, що такі операції проводились», - резюмував Чалий.

Раніше повідомлялося про введення комендантської години у 25 містах 16  штатів, у тому числі Міннеаполісі, Лос-Анджелесі, Сан-Франциско, Денвері, Майамі, Атланті, Чикаго, Клівленді, Портленді, Філадельфії, Піттсбурзі, Нешвіллі, Сіетлі.

Мер Міннеаполіса Джейкоб Фрей у зв'язку із заворушеннями ввів у місті режим надзвичайної ситуації.

Протести спалахнули після того, як місцевий мешканець Джордж Флойд помер під час затримання поліцейськими в ніч на 28 травня: один з правоохоронців застосував до Флойда задушливий прийом і не реагував на прохання затриманого припинити. Флойда затримали через те, що він намагався оплатити покупки у магазині підробним чеком.

На початку червня генеральний прокурор США Вільям Барр заявляв про вплив екстремістських угруповань на протести з метою розв’язати громадянську війну.

Світові видання неодноразово також наводили факти втручань Росії у масові протести в країнах Латинської Америки, Європи, зокрема в Каталонії, у Франції.

Фото people.onliner.by

Читайте також