НАТО є унікальним утворенням - Economist

21.06.2020 | 12:33
Photo Andrew Kravchenko

«70 років від моменту заснування є надзвичайним досягненням Організації Північноатлантичного договору порівняно з іншими союзами в історії»

Північноатлантичний Альянс вважається одним з найефективніших міжнародних утворень, які існували в історії оборонних політичних союзів.

Незалежна Україна не просто задекларувала своє бажання вступити у Європейський Союз та НАТО, а й затвердила його як стратегічний напрямок розвитку держави у своїй Конституції.

Водночас, соцопитування говорять, що українське суспільство не є монолітним у своєму сприйнятті НАТО та ставленні до цієї організації.

Так, якщо сьогодні на заході України вступ до НАТО підтримує 80% населення, у центрі – 54%, то на сході та півдні симпатизують Альянсу від  29% до 34%. Загальна ж цифра підтримки українцями євроатлантичної інтеграції – 51% .

На цьому і було наголошено під час вебсемінару для журналістів «Співпраця Україна - НАТО. Регіональний вимір», який пройшов 11-14 червня 2020 р. Найбільш упереджено до НАТО налаштовані східні та південні області України. Саме вони перебувають під впливом кремлівських міфів та російської пропаганди.

Видання ARMIYA’UA розпочинає публікацію матеріалів, які можуть допомогти читачеві поповнити свої знання про НАТО, зокрема, дадуть можливість позбутися штампів та міфів, нав’язаних радянською та російською пропагандою.

Шлях України до НАТО:

Початком відносин України та Північноатлантичного альянсу вважається 1992 рік, коли українська держава вступила до Ради північноатлантичного співробітництва

1994 – приєднання до програми «Партнерство заради миру»

1997 – отримання статусу «особливого партнера» НАТО

2004 – Україна починає брати участь у миротворчих операціях НАТО. На сьогодні Україна є єдиною такою державою серед країн - не членів Альянсу

2008 – на Бухарестському саміті схвалено декларацію про те, що Україна у майбутньому стане членом НАТО

2019  – Україна звернулася до НАТО щодо партнерства розширених можливостей

2020  – Україні надано статус партнера із розширеними можливостями, червень 2020

Отже, Україна має достатньо тривалу історію стосунків у співпраці з НАТО в рамках процесу євроатлантичної інтеграції.

На знімку вгорі: літак-винищувач з атомного авіаносця ВМС США «Гаррі Трумен» здійснює демонстраційний політ для урядової делегації України на одній з баз НАТО у Середземному морі, грудень 2015 року. Фото Андрія Кравченка

Нижче ми подаємо слайди з презентації «Що таке НАТО – витоки та еволюція організації». Її представив під час відеоконференції віце-президент ГО «Атлантична рада України», заступник голови громадської ліги «Україна – НАТО», викладач Укртелерадіопресінституту Олег Кокошинський. 

Доповідь аналітика пролунала 13 червня під час відеоконферкнції «Співпраця Україна НАТО. Регіональний вимір».

У вебсемінарі брали участь близько 30 представників ЗМІ східних областей України.

Організаторами заходу виступили Укртелерадіопресінститут та ГО «Центр розвитку Медіафорум» спільно з Центром документації та інформації НАТО в Україні.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Матеріал підготував Володимир КравченкоARMIYA’UAучасник відеоконференції «Співпраця Україна –НАТО. Регіональний вимір»

Читайте також