Безпека у Чорному морі стає для НАТО ще актуальнішою - Барбора Маронкова

25.06.2020 | 14:28
Photo Andrew Kravchenko

У дебатах на Круглому столі в Києві 25 червня взяли участь фахівці провідних аналітичних центрів України, представники НАТО, дипломати

Питання безпеки у Чорному морі завжди були важливими для НАТО, а сьогодні вони стають для Альянсу ще актуальнішими.

Про це заявила директорка Центру інформації та документації НАТО в Україні Барбора Маронкова на круглому столі «Відносини Україна - НАТО в контексті безпекової ситуації у Чорноморському регіоні», повідомляє ARMIYA’UA.

«Я не думаю, що є якийсь сенс мені як представниці НАТО розповідати вам, чому ми розглядаємо Чорне море як важливий регіон. Разом із Балтійським морем та Середземноморським регіоном, Чорне море є природнім місцезнаходженням для всього Євроатлантичного регіону. То щоб не відбувалося в повітрі, на суші чи у воді, ми завжди переймаємося цим питанням і мусимо це усвідомлювати особливо після 2014 року. Після російської незаконної анексії Криму питання це стало іще актуальнішим», - сказала Барбора Маронкова.  

 

Таким чином, зазначила вона, НАТО продовжує розбудовувати систему безпеки та розвивати партнерську взаємодію у Чорноморському регіоні, оскільки  бачить «все більш агресивні дії, у тому числі на морі».  

«Тож  Чорне море, вочевидь, є природньою територією для концентрації НАТО, для  фокусування НАТО», - наголосила дипломатка.

У справі забезпечення безпеки серед союзників Альянсу Барбора Маронкова назвала три «чорноморські нації» – Туреччину, Румунію, Болгарію, а також «двох найважливіших партнерів» – Грузію та Україну.

Говорячи про конкретні кроки взаємодії, дипломатка вказала, зокрема, на надання Україні статусу партнера НАТО з розширених можливостей (Enhanced  Opportunities Partner, EOP) у червні цього року.

 

 

Відео Круглого столу можна переглянути ТУТ.

На знімку вгорі: літак-винищувач з атомного авіаносця Військово-морських сил США «Гаррі Трумен» здійснює демонстраційний політ для урядової делегації України на одній із баз НАТО у Середземному морі, грудень 2015 року.

Фото Андрія Кравченка

Читайте також