Більше половини українців хочуть в ЄС, і майже половина – в НАТО - опитування

14.08.2020 | 10:55
Photo Andrew Kravchenko

Cоціологи оприлюднили результати дослідження «Соціально-політична ситуація в Україні - липень 2020»

Росія – агресор, найголовніша проблема – війна на Сході, і якби сьогодні відбувся референдум, Україна підтримала б вступ до ЄС та НАТО.

Такі настрої панують в українському суспільстві, судячи з результатів останнього опитування, яке спільно провели Центр Разумкова і Центр SOCIS.

Так, на запитання «Які проблеми країни зараз особисто для Вас найбільш важливі?» понад 60% респондентів відповіли: «Воєнний конфлікт на cході України».

Навіть низькі зарплати і пенсії – на другому місці (47%).

Щодо ставлення до Росії, то найбільше опитаних (майже 60%) обрали відповідь: «Росія – агресор, який загрожує існуванню України як держави, від якого необхідно захищатися і не підтримувати жодних стосунків».

«Звичайною сусідською державою» Росію назвали близько 24%, а «дружньою та братньою» - лише 9%.

А відповідаючи на запитання «Якби найближчим часом відбувся референдум щодо вступу України до ЄС та НАТО, як би ви проголосували?», абсолютна більшість (57,9%) заявили, що проголосували б за приєднання до ЄС, і майже половина (47,7%) віддали б свої голоси за вступ України до НАТО.

Проти ЄС висловилась чверть опитаних, а проти НАТО – третина.

«Починаючи з 2014-го, рівень підтримки вступу до ЄС і НАТО залишається стабільно високим», - сказав «Голосу Америки» гендиректор Центру соціальних та маркетингових досліджень SOCIS Олександр Чашковський.

За його словами, «Питання гіпотетичного референдуму щодо вступу України до ЄС і НАТО – одне з тих, яке ми періодично ставимо в наших загальноукраїнських опитуваннях. Останнє дослідження, як і попередні, засвідчило, що кількість прихильників вступу до ЄС і вступу до НАТО відповідно перевищують кількість противників такого вступу».

Кардинальна зміна у підтримці українцями вступу до НАТО відбулася 2014 року

«Кардинальна зміна у підтримці українцями вступу до НАТО відбулася 2014 року», - згоден з колегою директор соціологічної служби Центру Разумкова Андрій Биченко. Як він зауважив, «До цього ідея вступу до НАТО була непопулярна навіть серед прозахідно орієнтованих українців і ніколи не перевищувала 20-25%».

Причому зміна настроїв, спричинених російською агресією, відбулася в усіх регіонах, пояснює соціолог. «Уже нема такого шаленого несприйняття НАТО, як це було у східному і південному регіонах до 2014 року, коли 90% і більше були проти вступу до Альянсу. Нині ж Схід і Південь швидше не підтримують, а Центр і Захід однозначно підтримують вступ до обох об’єднань», - зазначив Биченко.

Злам, який стався 2014 року, став одним із докорінних змін у громадській думці

Як сказав експерт «Голосу Америки», «Шалені зусилля і кошти були вкладені ще за Радянського Союзу у цей негативний образ НАТО, в тому числі серед українців. І отой злам, який стався в 2014 році, був одним із докорінних змін у суспільній думці в Україні».

Соціологічне дослідження провели наприкінці липня 2020 року. Соціологи Центру «Социс» та Центру Разумкова опитали 4000 респондентів на всій території України без урахування окупованого Криму та непідконтрольних частин Донецької та Луганської областей.

Джерело

Фото Андрія Кравченка

Читайте також

Революція Гідності. Згадаймо головне

21.11.2021 | 12:28

Ніколи не кажіть, що ідеали Майдану сплюндровані, його надії не справдилися, а рішення не виконані. Це – неправда!  / Укрінформ підготував матеріал до видатної дати