Поляки Донбасу: страшно жити у краї, де населення ненавидить свою державу

14.01.2015 | 17:03

178 етнічних поляків вивезені до Польщі з тимчасово окупованих територій сходу України

Так висловилася одна з українок польського походження, яка в числі великої групи громадян України була евакуйована до Польщі з окупованих територій Донбасу

У вівторок, 13 січня, 178 громадян України польського походження були організовано вивезені до Польщі з тимчасово окупованих територій Донецької та Луганської областей.

Напередодні сім’ї поляків евакуювали автобусами до Харкова з місця збору із Сєвєродонецька та Волновахи. Транспортували громадян на шести спеціальних автобусах у супроводі співробітників СБУ в Харківській області та медпрацівників.

Символічно, що саме під Волновахою 13 січня бойовики завдали потужного артилерійського удару по блокпосту сил АТО і влучили у рейсовий пасажирський автобус «Маріуполь – Донецьк». Загалом бандити випустили близько 40 снарядів. Внаслідок цього «ракетного удару», потвердив у вівторок з трибуни Верховної Ради генерал ЗСУ Богдан Бондар, за попередніми даними, загинуло 10 людей, більшість з яких жінки, 13 отримали поранення. Протягом доби число жертв зросло до 12.

Упродовж вівторка, 13 січня, родини етнічних поляків вилетіли з Харківського міжнародного аеропорту п’ятьма літаками C-295 CASA військово-повітряних сил Польщі. Напередодні повідомлялося, всі евакуйовані з Донбасу будуть доправлені до міста Мальборк, що у Поморському воєводстві на півночі Польщі.

За словами заступника Міністра закордонних справ Республіки Польща Конрада Павлика, список громадян України польського походження, які добровільно побажали виїхати з охопленого війною Донбасу, був складений восени 2014 року. Харківська влада надавала допомогу в питаннях евакуації, Управління Служби безпеки України в Харківській області відпрацьовувала список громадян, які бажали виїхати, на відсутність у них будь-яких правопорушень.

Оперативно ж евакуювати етнічних поляків із зони бойових дій у Донбасі польський уряд вирішив після того, як у грудні минулого року у Донецьку бойовики розстріляли громадянина Польщі.

За словами речника МЗС Польщі Марчина Войчеховського, акція носить виключно гуманітарний характер.

«Як ви пам’ятаєте, на початку грудня у Донецьку був розстріляний громадянин Польщі Каземіж Грубель, який мешкав у Донецьку на Донбасі ще з кінця 80-х років, і це нас підштовхнуло до організації цієї акції», - сказав дипломат.

Як повідомляли вітчизняні та польські ЗМІ, на початку грудня 2014 року у військовому шпиталі у Харкові помер громадянин Польщі, який був поранений бойовиками. Інцидент стався в Донецьку, де у автомобіль іноземця врізалося авто з п’яними сепаратистами. Після зіткнення терористи відкрили по поляку вогонь. З кульовим пораненням потерпілого доправили до Харкова. Через отримане поранення чоловікові ампутували ногу, але врятувати йому життя харківським медикам не вдалося.

Громадянин Польщі був одружений на українці, тривалий час проживав у Донецьку і не збирався покидати місто через обстріли.

«Після ДТП почалася сварка. Сепаратисти вистрілили в поляка. Його перевезли у лікарню до Харкова. На жаль, лікарі із самого початку не давали великих шансів на те, що він виживе. В результаті поранення польський громадянин помер», - розповів Войчеховський представникам преси.

У грудні він повідомляв, що в районі бойових дій у Донбасі знаходиться кілька десятків громадян Польщі, і підкреслював, що МЗС Республіки Польща неодноразово офіційно закликало своїх співвітчизників покинути через загрозу для життя охоплений війною Донбас. На той час польська влада заявляла про готовність допомогти всім, хто виявить бажання повернутися до Польщі.

У Харківському аеропорту перед вильотом переселенці ділилися пережитим у Донбасі.

Серед них - Ярослав Солтис, котрий народився у Польщі. З дитинства він проживає в Україні. У Донецьк переїхав після одруження і живе на сході країни вже кілька десятків років. Покинути домівку і виїхати до Польщі Ярослава змусила війна, і він розповів журналістами про свої враження від Донбасу:

«Я там родився. У Польщі. І зараз я їду з чистою душою. Хочу подивитися. Хотів би поїхати з Донбаса. Хотів би забути цю бомбьожку, житття у подвалі».

За словами дружини Ярослава, жити в Донбасі дуже некомфортно. Зокрема, твердить вона, українці у цьому краї зазнають серйозних утисків. «Нема з ким поговорити. Нема. Шо тільки Путін скаже, то правда, а всі остальні - то вже брехня було. Розумієте, шо. На вулиці нема нікого – таких, як ми, за Україну…».

«Послєдній рік, - додає до слів дружини Ярослав, - я не чув української мови. Було у нас так, шо, от їдемо у транспорті ми з нею, розмовляємо на українській, а нам говорили – «прєкратітє говоріть по-украінскі. Тільки на російській. Но з боку українців я не чув, шоб хто-то притісняв руський язик».

Дорога на підконтрольній бойовиками території не обійшлася для поляків без пригод. Люди зі зброєю зупинили автобус і цілу годину тримали на блок-посту.

«Мы с детьми. Женщины выходили и просили, чтобы нас пропустили. Но когда уже приехали на территорию и увидели украинский флаг, вздохнули, что мы уже наконец-то дома», - розповіла у Харківському аеропорту етнічна полячка Ольга Плугіна.

Сама вона народилася в Луганську, має професії бухгалтера та швачки і сподівається знайти роботу у Польщі. Ольга переконана, що їй допоможе знання польської мови, і продемонструвала це, процитувавши рядки польського гімну.

У церемонії відправки в аеропорту Харкова взяли участь заступник міністра закордонних справ Польщі Конрад Павлік, директор Департаменту консульської служби МЗС РП Марек Цесельчук, посол РП в Україні Генрік Литвин, Генеральний консул РП у Харкові Станіслав Лукасик та інші представники дипломатичного корпусу та спеціальних служб Польщі.

Станіслав Лукасик подякував Харківській облдержадміністрації за допомогу в організації евакуації етнічних поляків. «Допомога обласної адміністрації величезна. Зокрема, керівництво області допомогло вирішити транспортні питання та питання безпеки. Також хочу висловити подяку за те, що Харківський аеропорт зміг без проблем прийняти польські літаки», - сказав Генконсул Республіки Польща в Харкові.

«Харківська облдержадміністрація активно співпрацювала з польською стороною, допомагаючи в організації евакуації етнічних поляків. Хочу подякувати всім службам за роботу, а також сподіваюсь, що більшість громадян повернуться в Україну після нормалізації ситуації, тим більше, що в Україні у багатьох залишилися родичі», - зазначив заступника харківського губернатора Вадим Глушко.

За словами Станіслава Лукасика, після прибуття до Польщі всі евакуйовані громадяни будуть проживати в Центрі адаптації. Їх навчатимуть польської мови, допоможуть із працевлаштуванням, а діти зможуть відвідувати дитячі садки та школи. Генконсул зазначив, що програма допомоги розрахована на півроку, після чого свою подальшу долю громадяни будуть вирішувати самі, а саме, визначатися залишатися їм у Польщі чи повертатися в Україну.

За переписом 2001 року, польська національна меншина в Україні налічувала 144 130 осіб. Розселення поляків в Україні історично було пов'язане передусім з Правобережжям та Східною Галичиною. Саме там сформувались найчисленніші польські етнографічні громади в межах українського етнічного масиву. Найбільше поляків у 2001 році проживало у Житомирській, Хмельницькій та Львівській областях. Згідно з переписом, у Харківській області мешкають 1936 етнічних поляків, що становить 0,07% від їх загальної кількості в Україні.

Коментуючи виїзд українських поляків, міністр закордонних справ України Павло Клімкін написав у Twitter так:

«Допомогли польським друзям в їх черговій гуманітарній акції: 175 українців польського походження з Донбасу наступні місяці гоститимуть в Польщі»,  «і будемо надалі спільними зусиллями повертати мир на Донбас, щоб ці люди змогли повернутися до своїх домівок».

Раніше польська сторона заявляла про намір евакуювати з Донбасу 205 етнічних поляків.

За даними генконсульства РП в Харкові, громадянам України гарантовано півроку перебування в Польщі, але все залежатиме від розвитку ситуації у Донбасі. Більшість евакуйованих, кажуть дипломати, мають Карту поляка, яка автоматично надає право на роботу в Польщі. Ці півроку уряд країни утримуватиме переселенців власним коштом.

Чи повернуться громадяни України з Польщі до своїх домівок, покаже час. У розмовах із журналістами багато з них говорили, що вони не бачать майбутнього в Донбасі ні для своїх дітей, ні для своїх родин, позаяк дуже велика частина місцевого населення налаштовано просто вороже. Слова ж однієї з полячок пролунали буквально так: страшно жити у краї, де люди з ненавистю ставляться до українців і до України взагалі.

Володимир Кравченко   

Фото з відкритих джерел

Читайте також

Революція Гідності. Згадаймо головне

21.11.2021 | 12:28

Ніколи не кажіть, що ідеали Майдану сплюндровані, його надії не справдилися, а рішення не виконані. Це – неправда!  / Укрінформ підготував матеріал до видатної дати