США висунули звинувачення у глобальних хакерських атаках шістьом офіцерам ГРУ

20.10.2020 | 10:47

Ці особи атакували стратегічні об’єкти України, розслідувачів отруєння «Новічком» Скрипалів, зривали Олімпійські ігри

Департамент юстиції США висунув звинувачення шести співробітникам ГРУ Російської Федерації, вважаючи їх винними у скоєнні низки глобальних кібератак.

Як пише «Європейська правда», про це йдеться в офіційному повідомленні відомства.

Усі шестеро є представниками військового підрозділу 74455 Генерального розвідувального управління РФ.

Зазначається, що мін’юст США вже висував звинувачення проти членів цього ж підроділу, відомих як Sandworm Team, за їхню роль у спробах Росії втрутитися у президентські вибори в США 2016 року. Цих шістьох не вважають причетними до втручання в американські вибори, але винуватцями низки інших кібератак. Окрім Sandworm Team, вони іноді діяли як Telebots, Voodoo Bear та Iron Viking.

Як вважають у Департаменті юстиції, саме ці особи відповідальні за атаку на електромережі України 2015 та 2016 року.

Вони ж стояли за літньою кібератакою вірусу NotPetya, який прикидався «вимагачем», але насправді єдиною його метою було заблокувати роботу сотень установ і компаній.

 

 

«Ця безвідповідальна поведінка вплинула і на критичну інфраструктуру, як транспорт та охорона здоров’я, і не лише в Україні, але й навіть у Західній Пенсильванії.

Вважається, що лише для трьох пов’язаних із США жертв цієї атаки, з-поміж сотень інших, фінансові втрати становили близько мільярда доларів, - зазначається у повідомленні.

Крім того, ймовірно саме вони стояли за витоком листування перед президентськими виборами у Франції 2017 року.

У квітні 2018 року, за висновками слідчих, ця група здійснювала фішингові кампанії проти учасників розслідування з Організації із заборони хімічної зброї та військової науково-технічної лабораторії Британії у зв’язку з отруєнням «Новічком» Сєргєя Скрипаля та його доньки.

Цих самих хакерів-співробітників ГРУ із Sandworm Team вважають винними у кібератаці на зимові Олімпійські ігри у Південній Кореї  2018 року, а також – на сайти урядових структур та громадських організацій у Грузії в жовтні 2019 року.

Як зазначається у повідомленні, докази для звинувачення готувала команда прокурорів разом із Федеральним бюро розслідування США, у співпраці з низкою компаній, черед яких Cisco’s Talos Intelligence Group, Facebook, Google і Twitter, а також правоохоронними структурами України, Грузії, Південної Кореї та Нової Зеландії.

Читайте також

Революція Гідності. Згадаймо головне

21.11.2021 | 12:28

Ніколи не кажіть, що ідеали Майдану сплюндровані, його надії не справдилися, а рішення не виконані. Це – неправда!  / Укрінформ підготував матеріал до видатної дати