Азербайджан звільнив місто Шушу від окупації – заява Алієва

08.11.2020 | 12:15

У зверненні, яке транслювалося по телебаченню, президент Алієв привітав азебайджанський народ та всіх шушинців з «історичною перемогою»

Азербайджанська армія взяла під свій контроль місто Шуша у Нагірному Карабасі.

Про це заявив президент Азербайджану Ільхам Алієв у неділю, 8 листолпада, під час звернення до нації, повідомляє Azer Taq.

«З почуттям безмежної гордості заявляю, що місто Шуша звільнене від окупації! Шуша наша! Карабах наш!», - сказав Алієв.

За його словами, «28 років Шуша була під окупаціїю» і дата 8 листопада назавжди увійде в історію Азербайджану.

«Ми здобули цю перемогу на полі бою, а не за столом переговорів. Переговори виявилися безглуздими, - цитують ЗМІ слова Алієва.

Глава держави привітав азебайджанський народ та всіх шушинців з «історичною перемогою».

Звернення Алієва транслювалося державними телеканалами.

Водночас, вірменська преса спростовує повідомлення з Баку і пише, що битва за Шушу – ще попереду.

«Незважаючи на численні руйнування, місто-фортеця витримує удари ворога», - заявляють у Єревані.

Місто Шуша є по суті передмістям Степанакерта – столиці Нагірно-Карабаської республіки (юридично місто республіканського значення Азарбайджану). Вважається стратегічно важливим для оборони Карабаху. Через Шушу проходить ключова дорога Степанакерт-Шуша-Лачин, єдина, через яку вірменська армія та військова техніка потрапляли на територію Нагірного Карабаху.

Як відомо, військові дії в Нагірному Карабасі розпочалися 27 вересня 2020 р. Баку та Єреван взаємно звинувативши одне одного в обстрілі прикордонних територій та провокуванні насильства. Обидві країни оголосили військовий стан та мобілізацію.

Конфлікт між Азербайджаном та Вірменією через Нагірний Карабах виник 1988 року. У 1994 році, після шести років війни, був підписаний бішкекський протокол, згідно з яким Азербайджан та Вірменія домовилися про припинення вогню. Нагірний Карабах проголосив себе «незалежною республікою». Баку не визнав цього, заявивши, що цю територію окупувала Вірменія.

Читайте також