Убивство Шеремета готували спецслужби Білорусі – ЗМІ

04.01.2021 | 13:50

Преса посилається на буцімто аудіозаписи розмов секретних служб, де також згадується ім’я президента Лукашенка

Ще 2012 року спецслужби Білорусі за наказом Лукашенка обговорювали можливість підірвати вибухівкою журналіста Павла Шеремета, що було здійснено 4 роки потому.

Записи розмов глави Комітету держбезпеки Білорусі у 2008-2012 роках Вадима Зайцева передані «Українській правді» білоруською опозицією.

УП посилається на «Білоруський народний трибунал» та бельгійське видання EUobserver.

На плівках лунають слова Зайцева, записані прихованим пристроєм 11 квітня 2012 року під час інструктажу співробітників елітного контртерористичного підрозділу КДБ «Альфа» у офісі Зайцева в Мінську.

У тому числі на записі обговорюється спосіб убивства Шеремета, який у той час жив і працював у Росії. Ставиться завдання його підірвати. І зробити це так, щоб убивство це стало публічним сигналом.

«Ось по Шеремету потрібно спрацювати, який за*бал бл*дь. Зробимо закладку якусь і так далі, щоб цього щура бл*дь зовсім бл*дь ані рук, ані ніг не зберуть. Все щоб було як натуральним чином, але це не так впливає на свідомість людей... Президент (Лукашенко - ред.) чекає цих операцій», - передає слова Зайцева УП.

Також у руки розлідувачів потрапили документи стеження за Шереметом.

Крім того, на записі звучать докази, що 2012 року КДБ Білорусі готувало операції з усунення й інших своїх політичних опонентів на території інших держав.

Як зазначає на записі Зайцев, завдання організацій політичних вбивств поставив перед КДБ сам президент Олександр Лукашенко і виділив на ці потреби 1,5 мільйона доларів.

На нараді обговорюється використання отрут, вибухових речовин, поломок автомобілів для досягнення поставлених цілей.

У тому числі обговорюються вбивства в Німеччині Олега Алкаєва (колишній директор в'язниці в Білорусі), Володимира Бороданя (експолковник) і В'ячеслава Дудкіна (був головним у країні з подолання корупції).

За інформацією джерел опозиційної організації «Білоруський народний трибунал», на записі озвучені не всі цілі, що планувалися. Наприклад, у Росії під удар потрапляв також російський експерт Андрій Суздальцев.

Експерт Національного Центру Медіа Криміналістики США (Університет Колорадо) Каталін Григорас, який вивчав запис у 2020 році за запитом видання EUObserver, зазначив, що з запису видалений цифровий підпис, який міг б сприяти ідентифікації джерела в КДБ, але при цьому на записі не виявлено жодних помітних слідів аудіо-маніпуляцій.

Журналіст «Української правди» та «Радіо Вєсті» Павло Шеремет загинув від вибуху вранці 20 липня 2016 року. Йому підклали вибухівку під автомобіль.

12 грудня 2019 року правоохоронці повідомили, що затримали трьох підозрюваних у вбивстві: лікарку й волонтерку Юлію Кузьменко, музиканта Андрія Антоненка, військову медсестру Яну Дугар.

Слідство вважає, що Дугар фотографувала камери напередодні вбивства, Кузьменко закладала вибухівку під авто разом із Антоненком.

25 серпня суд взявся за справу Шеремета та призначив розгляд із присяжними.

Усі затримані заперечують свою причетність до злочину. Вони мають підтримку прихильників.

Читайте також

Революція Гідності. Згадаймо головне

21.11.2021 | 12:28

Ніколи не кажіть, що ідеали Майдану сплюндровані, його надії не справдилися, а рішення не виконані. Це – неправда!  / Укрінформ підготував матеріал до видатної дати