Азарову оголошено підозру у державній зраді за Харківські угоди

24.03.2021 | 21:44

Підозру у державній зраді через Харківські угоди було раніше оголошено також президентові-втікачу Віктору Януковичу

Прем’єр-міністру України часів Януковича Миколі Азарову повідомили про підозру у державній зраді за підписання з Росією Харківських угод.

Про це 24 березня поінформував Офіс генерального прокурора України.

«За процесуального керівництва прокурорів Офісу генерального прокурора слідчими ДБР повідомлено про підозру колишньому прем’єр-міністру України у державній зраді (ч.1 ст. 111 Кримінального кодексу України)», - мовиться в повідомленні.

Ексголова уряду підозрюється в тому, що, діючи спільно та за попередньою змовою з колишнім Президентом України, розуміючи, що Угода між Україною та Російською Федерацією з питань перебування Чорноморського флоту Російської Федерації на території України суперечить Конституції та Закону України «Про міжнародні договори України», вчинив дії, спрямовані на шкоду суверенітетові, територіальній цілісності та недоторканності, обороноздатності, державній та економічній безпеці України.

Встановлено, що 20 квітня 2010 року, перебуваючи на території Російської Федерації, колишній Прем’єр-міністр України погодився на нав’язані тодішнім Президентом РФ Дмитром Медведєвим умови продовження строку перебування Чорноморського флоту РФ на території України на 25 років під приводом отримання знижки на природній газ.

З 21 квітня 2010 року по 23 квітня 2010 року він забезпечив погодження проєкту Угоди між Україною та Російською Федерацією з питань перебування Чорноморського флоту Російської Федерації на території України та закону України про її ратифікацію міністерствами, іншими центральними органами виконавчої влади та правоохоронними органами без фактичного розгляду цих документів уповноваженими органами.

Крім того, ексочільник уряду у квітні 2010 року на закритому засіданні Кабінету Міністрів України підписав розпорядження про схвалення вказаної угоди урядом України та, в порушення Закону України «Про міжнародні договори України», вніс проєкт угоди на розгляд Президентові України.

Такі дії колишнього Прем’єр-міністра надали змогу експрезидентові 21 квітня 2010 року в Харкові підписати від імені України Угоду між Україною та Російською Федерацією про продовження строку перебування Чорноморського флоту Російської Федерації на території України, 23 квітня 2010 року внести законопроект про ратифікацію вказаної Угоди як невідкладний до Верховної Ради України, а законодавчому органу, в свою чергу, 27 квітня 2010 року надати згоду на його обов'язковість.

В результаті підписання та ратифікації так званих «Харківських угод» були штучно створені передумови для збільшення чисельності військ РФ на території України, вторгнення збройних сил Росії та окупації ними Криму.

Своїми діями колишній голова уряду України надав іноземній державі – Російській Федерації та її представнику допомогу в проведенні підривної діяльності проти України, яка полягала у втручанні в її внутрішню та зовнішню політику; спробах зменшення економічного і оборонного потенціалу України, зниження її обороноздатності; посиленні економічної залежності України від РФ, у тому числі від постачання російських енергоносіїв.

Як відомо, на посаді прем'єр-міністра України з 11 березня 2010 року до 28 січня 2014 року перебував Микола Азаров.

Рада національної безпеки та оборони 11 березня доручила Службі безпеки України вивчити обставини голосування народних депутатів шостого скликання за Харківські угоди та у разі підтвердження ознак державної зради – порушити проти них кримінальні справи за ст. 111 Кримінального кодексу України.

Досудове розслідування щодо обставин підписання та ратифікації Верховною Радою 2010 року угоди щодо перебування Чорноморського флоту Російської Федерації на території України СБУ розпочала 12 березня 2021 р.

Угода між Україною та Російською Федерацією, яка була підписана 21 квітня 2010 р. у Харкові тодішніми президентами України Віктором Януковичем та Росії Дмитром Медведєвим, передбачала продовження терміну перебування Чорноморського флоту Росії у Севастополі з 2017 до 2042 року з автоматичним продовженням на 5 років, якщо будь-яка сторона не висловить заперечення.

Офіс генпрокурора повідомив Януковичу про підозру у держзраді через Харківські угоди

Раніше, 29 січня 2021 р., підозру у державній зраді через Харківські угоди було оголошено колишньому президенту Віктору Януковичу.

Читайте також

Революція Гідності. Згадаймо головне

21.11.2021 | 12:28

Ніколи не кажіть, що ідеали Майдану сплюндровані, його надії не справдилися, а рішення не виконані. Це – неправда!  / Укрінформ підготував матеріал до видатної дати