Агресія Росії об’єднала українців у необхідності вступу до НАТО - Хомчак

05.04.2021 | 16:12
Photo Andrew Kravchenko

Сьогодні Збройні сили України активно співпрацюють з НАТО за всіма ключовими напрямами оборонної реформи

Розв’язання Росією кривавої війни не лише об'єднала українців, але й переконало їх у необхідності вступу до НАТО.

Про це заявив головнокомандувач Збройних сил України Руслан Хомчак 4 квітня у зверненні з нагоди Дня створення Організації Північноатлантичного договору.

«У лютому 2014 року вперше з повоєнних часів міжнародно визнані кордони в Європі були порушені. Російська Федерація тимчасово окупувала та спробувала незаконно анексувати Крим і Севастополь, окупувала частину території суверенної держави та розв’язала криваву війну. Це не тільки об’єднало українців у спротиві підступному загарбнику, а й переконало у необхідності вступу до Північноатлантичного альянсу», - заявив Хомчак.

Він поінформував, що сьогодні ЗСУ активно співпрацюють з НАТО за всіма ключовими напрямами оборонної реформи.

«Основними напрямами взаємодії є активізація військового діалогу на стратегічному рівні, співпраця з Альянсом у Чорноморському регіоні, інтенсифікація колективних заходів підготовки військ (сил), у тому числі участь у навчаннях НАТО за тематикою статті 5 Північноатлантичного договору, обмін інформацію, розширення представництва в багатонаціональних органах військового управління НАТО», - повідомив Хомчак.

Головнокомандувач зазначив, що 2021 року українські військові братимуть участь у 15 багатонаціональних навчаннях за межами країни та 9 на території України.

«Ми продовжуємо участь у міжнародних операціях з підтримання миру та безпеки під проводом НАТО в Косово та Афганістані, також розглядається питання приєднання до операцій (місій) в Іраку та «Морський охоронець» у Середземному морі. Така співпраця носить мирний характер, працює на зміцнення обороноздатності України та всебічно сприяє досягненню військових критеріїв набуття повноправного членства в Альянсі», - вважає Хомчак.

Статус партнера з розширеними можливостями, який отримала Україна, додав генерал, дає можливість ефективно використовувати доступні для держав-партнерів механізми та інструменти взаємодії.

Як він наголосив, «вступ до НАТО зміцнить не лише Україну – він так само посилить Організацію Північноатлантичного договору. За останні роки Збройні сили України стали справжнім щитом Європи, а наша країна – активним контриб’ютором євроатлантичної безпеки».

Північноатлантичний Альянс був утворений як політично-військовий союз демократичних держав з метою спільно відповідати на виклики та загрози після II Світової війни. 4 квітня організація НАТО відзначила своє 72-річчя.

На знімку: літак-винищувач з атомного авіаносця ВМС США «Гаррі Трумен» здійснює демонстраційний політ для урядової делегації України на одній із баз НАТО у Середземному морі, грудень 2015 року.

Фото Андрія Кравченка

На цю тему:

Порушений суверенітет не завадить Україні вступити до НАТО – Барбора Маронкова

Читайте також