Порушений суверенітет не завадить Україні вступити до НАТО – Барбора Маронкова

11.06.2020 | 19:30

Ви ніде не знайдете прямої заборони – директорка Центру інформації та документації НАТО в Україні

Україна може стати членом НАТО, незважаючи на порушену внаслідок агресії Росії її територіальну цілісність.

Про це заявила директорка  Центру інформації та документації НАТО в Україні Барбора Маронкова під час спілкування з представниками регіональних ЗМІ в ході відеоконференції «Україна - НАТО. Регіональний вимір».

Свою точку зору вона висловила, відповідаючи на запитання редактора видання ARMIYA’UA під час презентації «Відносини Україна - НАТО».

Питання полягало в тому, чи поділяє Барбора Маронкова точку зору колишнього представника США з питань України Курта Волкера, який припустив можливість вступу України в НАТО навіть за умов окупації Росією територій Донбасу та анексії Криму.

За словами Маронкової, ніде у основоположних документах Альянсу немає прямого заперечення до вступу в НАТО країни, яка перебуває у збройному конфлікті. Рішення в Альянсі приймаються консенсусом, і за вступ тієї чи іншої країни мають проголосувати всі 30 держав. 

Таким чином, порушений суверенітет не може стати Україні на заваді вступу до НАТО.  А от зміни курсу, чого Україна припускалася з 1991 року після вступу до Ради Північноатлантичного співробітництва, справили свій негативний вплив, зазначила Барбора Маронкова.

Читайте також