Україна виготовляє новий демонстраційний зразок танка «Оплот»

25.04.2021 | 19:54
Photo Andrew Kravchenko

Керівництво підприємства сподівається отримати замовлення від іноземних покупців у конкуренції з російським Т-90

Державне підприємство «Завод ім. Малишева» – головний  виробник бронетехніки в Україні – на замовлення Укрспецекспорту розпочало виготовлення танка «Оплот».

Про це повідомив генеральний директор підприємства Василь Крилас в інтерв’ю Укрінформу.

За словами керівника, новий зразок призначений для демонстрації потенційним замовникам.

«Робимо ми його для себе, щоб можна було демонструвати готову машину потенційним покупцям. Хоче країна купити: запросили виробників, полігон, однакова траса, чия машина краще пройде, краще відстріляється, у того й замовлять. Наявна машина, зроблена в попередні роки і котру ми показуємо іноземцям, у цьому році буде відвантажена замовникам. І все, в нас нічого не залишиться. Тому й вирішено виготовляти «Оплот»», - сказав Крилас.

Складання танка було розпочате наприкінці лютого 2021 року.

«Це буде найсправжнісінька бойова машина, краща з кращих, зразково-показова. Справді дещо дешевша, але тільки тому, що практично всі наші партнери-комплектатори пішли нам назустріч і майже за собівартістю, з мінімальним прибутком, поставлять продукцію», - зазначив керівник.

За його словами, «Оплотом» цікавиться іноземні замовники, зокрема, Єгипет та ще одна країна близького Сходу. Нещодавно на полігоні під Харковом танк було продемонстровано потенційним покупцям.  

«Стріляли з усіх видів озброєння. Практично стовідсоткові попадання, дуже хороша динаміка, швидкість, долання перешкод. Усі залишилися задоволеними, під враженням. Я можу сказати, що дуже серйозно нас розглядають. Наш конкурент – російський Т-90. Але я сподіваюся на підтримку держави в перемовинах на найвищому рівні, й зазначу, що велику роботу проводять наші спецекспортери», - сказав Крилас.

Довідка ARMIYA’UA. Танк «Оплот» створений Харківським конструкторським бюро ім. Морозова (ХКБМ). На озброєння української армії прийнятий 2009 року. Серійне виробництво машини було розпочате на держпідприємстві «Заводі ім. Малишева» у Харкові. Перший зразок танка «Оплот» в рамках експозиції України був показаний на 10-й Міжнародній виставці озброєнь IDEX-2011 в Абу-Дабі (Об’єднані Арабські Емірати) у лютому 2011 р., а також на виставці IDEX-2013.

Характеристики БМ «Оплот»: маса – 51 тонн, екіпаж – 3 осіб, двигун: 6ТД-2 потужністю 1200 к.с. Озброєння: танкова гармата 125 мм, спарений кулемет 7,62 мм, зенітна установка винесеного типу 12,7 мм. Швидкість руху 70 км/год., запас ходу по паливу – 450 км. Танк забезпечує виконання бойових завдань у різних кліматичних, метеорологічних і дорожніх умовах у діапазоні температури довкілля від -40°С до +55°С.

Експорт. 2018 року Україна завершила контракт на поставки Таїланду 49 танків «Оплот-Т».

На знімку: перший зразок танка «Оплот», виробництво КБ ім. Морозова (Україна). Машина вперше продемонстрована на Міжнародній виставці озброєнь IDEX-2011 в Абу-Дабі (Об’єднані Арабські Емірати) у лютому 2011 року.

Фото Андрія Кравченка

Читайте також