Депутат Європарламенту назвав Путіна серійним убивцею, а Росію - державою-терористом

24.04.2021 | 19:02

Чехія заявила про причетність Росії до вибухів на складі боєприпасів у Врбетицях. У контексті подій згадується й агресія РФ проти України

Депутат Європарламенту Пятрас Ауштрявічус назвав президента Росії Володимира Путіна серійним убивцею.

Свою позицію він висловив у ефірі програми Свобода LIVE на підставі наявних фактів організації Росією вибухів на складі боєприпасів у чеському селі Врбетиці восени та взимку 2014 року.

За словами Ауштрявічуса, випадок у Врбетицях – це ще один аргумент, щоб укотре довести світові, що «режим Путіна – це злочинний режим» і що «Путін – серійний убивця».

Політик вважає, що країни Євросоюзу мають дати консолідовану відповідь Росії, а атаки на країну ЄС мають розцінюватися як атака на увесь Європейський Союз.

«Наші дії з боку Євросоюзу мають будуватися на принципах солідарності… Ми маємо показати, що ми разом, і такі дії на території однієї країни Євросоюзу означають поширення цих дій на увесь Євросоюз», - сказав Ауштрявічус.

Він вважає неприпустимим організацію подібних терористичних актів, і держава, яка організовує їх, на  його думку, має бути обов’язково покарана.

«Мені здається, що чинне керівництво Російської Федерації просто налаштоване на таку політику. І не лише на залякування, як то концентрація військ на сході України та в Криму, але й організовуючи ось такі акції. Те, що це вийшло назовні, я гадаю, стало дуже хорошим аргументом укотре довести, що режим Путіна – це злочинний режим. І якщо президент Байден назвав його вбивцею, то в цьому є лише частина правди. Я б сказав, що він – серійний вбивця, бо організовує ось такі акти один за одним», - заявив депутат Європарламенту.

 

Прем’єр-міністр Чехії Андрей Бабіш 17 квітня заявив, що існує обґрунтована підозра про причетність працівників російської військової розвідки (ГРУ) до вибухів на складах озброєнь у Чехії восени та взимку 2014 р.

Як відомо, вибухи на складі озброєнь у Врбетицях на сході Чехії сталися 16 жовтня, а потім 3 грудня 2014 року. Внаслідок першого з вибухів дві людини, громадяни Чехії, загинули; в обох випадках доводилося евакуйовувати сотні мешканців сусідніх сіл, була заподіяна значна матеріальна шкода. Недержавна комерційна фірма, яка була легальним оператором складів, наголошувала, що боєприпаси не могли вибухнути самі по собі.

Читайте також