Половина українців вважають, що Другу світову війну розв’язали Гітлер та Сталін

09.05.2021 | 18:23
Photo Andrew Kravchenko

Загальноукраїнське опитування провели Фонд «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно із соціологічною службою Центру Разумкова з 22 по 29 квітня 2021 року

Майже половина українців вважають, що Друга світова війна була розв’язана внаслідок змови Гітлера та Сталіна про поділ сфер впливу у Європі та укладення пакту «Молотова-Ріббентропа».

Про це свідчить опитування, проведене Фондом «Демініціативи» спільно з Центром Разумкова.

«48% українців погоджуються, що Друга світова війна була розв’язана внаслідок змови Гітлера та Сталіна про поділ сфер впливу в Європі та укладення пакту «Молотова-Ріббентропа». Не погоджуються з цим 29%, ще 23% не визначилися з відповіддю», - йдеться у дослідженні.

Зазначається, що з цим погоджуються більшість українців у західному, центральному та південному регіонах. У східному ж регіоні приблизно однакова кількість тих, хто погоджується і хто не погоджується з твердженням про спільну відповідальність двох диктаторів за розв’язування Другої світової війни.

Серед молоді віком 18-29 років погоджується з цим твердженням 50%, не погоджується – 22%. Ця думка переважає серед електорату всіх партій, окрім проросійської ОПЗЖ.

Крім того, 46% українців погоджуються, що Радянський Союз не зміг би перемогти у війні проти нацистської Німеччини без допомоги західних союзників із Антигітлерівської коаліції. Не погоджуються з цим 35%, ще 19% – не визначилися.

«З цим погоджується більшість мешканців західного регіону, а в Центрі, Півдні та Сході баланс думок майже однаковий. Молодь більш схильна погоджуватися з цією думкою (серед групи 18–29 років 51% погоджується, 29% – ні), аніж старші покоління (серед людей, старших за 60 років, із цим погоджуються 43%, а не погоджуються – 39%)», - свідчать дані опитування.

Загальноукраїнське опитування проведене Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно із соціологічною службою Центру Разумкова з 22 по 29 квітня 2021 року в усіх регіонах України за винятком Криму та тимчасово окупованих територій Донецької та Луганської областей. Опитаний 2021 респондент віком від 18 років. Теоретична похибка вибірки – 2,3%.

Фінансування опитування здійснене в рамках проєкту МАТРА Посольства Королівства Нідерландів.

Фото Андрія Кравченка

Читайте також

Революція Гідності. Згадаймо головне

21.11.2021 | 12:28

Ніколи не кажіть, що ідеали Майдану сплюндровані, його надії не справдилися, а рішення не виконані. Це – неправда!  / Укрінформ підготував матеріал до видатної дати