8 травня – День пам’яті і примирення. У Харкові «Євросолідарність» провела акцію «Перша хвилина миру»

09.05.2021 | 02:29
Photo Andrew Kravchenko

Фоторепортаж зі столиці Слобожанщини – краю, де точилися одні з найжорстокіших боїв Другої світової

Восьмого травня обласна організація партії «Європейська солідарність» запросила харків’ян та гостей міста взяти в урочистостях з нагоди Дня пам’яті та примирення.

«Закликаємо усіх небайдужих долучитися до міжнародної акції «Перша хвилина миру», яка відбудеться сьогодні о 22:40 (початок заходу о 23:01) на майдані Свободи біля намету «Все для перемоги», - звернулася організація до громадян.

«8 травня 1945 року – найважливіший момент, коли було припинено вогонь, і в Європі настала перша хвилина вистражданого миру. Цей пам'ятний день дає людству можливість озирнутися і згадати про колосальні жертви й втрати. Ці спогади кожний раз спонукають нас замислитися над причинами виникнення війн і зробити належні висновки», - йдеться у зверненні.

«Ця урочиста і зворушлива церемонія, - зазначили організатори акції, - є головним елементом відзначення українцями перемоги над нацизмом, відмінного від кремлівського «побєдобєсія», яке агресивна Росія використовує у гібридній війні з метою утримувати сусідні держави у сфері свого впливу».

«У цей складний для всього світу час, - сказано у зверненні, - ми маємо пам'ятати неоціненні подвиги наших борців за мирне життя та висловити шану всім, хто ціною власного життя героїчно боровся за Перемогу у цій запеклій війні».

 

 

«Наша країна є однією з найбільш постраждалих у тій кривавій війні. Мільйони українців стали на шлях запеклої боротьби проти вбивчого прагнення двох жорстоких режимів переділити світ. Український народ пережив масове знищення, катування, примусові депортації...», - прокоментував уранці 8 травня під час покладання квітів на Меморіалі Слави голова фракції «ЄС» в Харківській обласній раді Олександр Скорик.

 

 

«Сьогодні ми згадуємо тих, - додав  голова фракції «ЄС» у Харківській міськраді Олег Абрамичев, - хто поліг у боях заради життя інших, і зараз на нашій землі гинуть наші земляки, як і 76 років тому. Давайте згадаємо їх усіх цього дня».

 

 

«Сьогодні ми з сумом і вдячністю згадуємо тих, хто 76 років тому ціною власного життя виборов, вистраждав і наблизив довгоочікуваний мир», - зазначили організатори акції.

Друга світова війна не оминула жодної української родини. Вона залишила болючий слід у серцях мільйонів, забрала і скалічила чимало невинних життів, стала для нас нагадуванням про те, як далеко можуть зайти людожерські режими у своєму прагненні нових завоювань.

 

 

Ми, українці, повною мірою відчули страшні наслідки тих  найтрагічніших подій: розстріли та катування, депортації та концтабори. На час початку війни наш народ був розділений між кількома державами та був позбавлений власної державності.

Загальні демографічні втрати України становлять не менше 14 мільйонів людей. Це найбільші втрати порівняно із втратами інших країн і народів у Другій світовій війні.

 

 

Шість років тому Україна на державному рівні відмовилась від кремлівського «побєдобєсія», яке агресор цинічно використовує у своїй гібридній війні.

День пам'яті та примирення дає людству можливість ще раз озирнутися і згадати про ті колосальні жертви й втрати, замислитися над причинами виникнення кривавих війн і зробити належні висновки, щоб подібні трагедії не повторювалися знову.

 

 

 

 

 

Перша хвилина миру

Харків пам’ятає та висловлює солідарність до світової спільноти, яка прямо зараз бере участь у міжнародній урочистій церемонії шани усіх тих, хто героїчно боровся за досягнення миру в Другій світовій війні.

Відео.

 

Читайте також

Революція Гідності. Згадаймо головне

21.11.2021 | 12:28

Ніколи не кажіть, що ідеали Майдану сплюндровані, його надії не справдилися, а рішення не виконані. Це – неправда!  / Укрінформ підготував матеріал до видатної дати