В НАТО оголосили, що Україна отримає членство через відповідний план дій

14.06.2021 | 19:28
Photo Andrew Kravchenko

У документі за підсумками червневого Саміту-2021 підтверджується рішення, ухвалене  2008 року на Бухарестському саміті НАТО, про те, що Україна стане членом Альянсу

Лідери НАТО схвалили комюніке за підсумками брюссельського саміту Альянсу.

Копія документа представлена журналістам, повідомляє «Європейська правда».

У цьому рішенні – вперше за останні роки – щодо України вжито ті самі формулювання, які лунають стосовно Грузії.

«Ми підтверджуємо рішення, ухвалене у 2008 році на Бухарестському саміті НАТО, про те, що Україна стане членом Альянсу і при цьому План дій щодо членства (ПДЧ) буде невід’ємною частиною цього процесу», - йдеться у документі.

У рішенні жодного попереднього саміту НАТО після 2008 року не лунало таких формулювань щодо України. Щодо Грузії таке формулювання звучить з 2018 року.

Рішення саміту також закликає Україну рухатися до членства через виконання Річних національних програм.

«Річні національні програми під егідою Комісії Україна-НАТО (КУН) залишаються механізмом, за допомогою якого Україна просуває реформи, що стосуються її прагнення до членства в НАТО. Україна повинна повною мірою використовувати всі інструменти, доступні в рамках КУН, для досягнення своєї мети - впровадження принципів і стандартів НАТО», - мовиться в комюніке саміту.

Спільне рішення союзників також закликає Україну проводити подальші «широкомасштабні, стійкі та неповоротні реформи», як у секторі безпеки та оборони, так і в інших сферах. У рішенні, зокрема, коротко згадана потреба «поваги до меншин». Таку вимогу, як відомо, послідовно висуває Угорщина, втім, у цьому рішенні немає деталізації, на якій Будапешт наполягав раніше.

Також Альянс наголошує, що Партнерство розширених можливостей (Enhanced Opportunities Partner, EOP), яке Україна отримала у 2020 році, «додає імпульсу до нашої і без того амбіційної співпраці та просуває подальшу (військову) взаємосумісність».

На знімку: літак-винищувач з атомного авіаносця ВМС США «Harry Truman» здійснює демонстраційний політ для урядової делегації України на одній із баз НАТО у Середземному морі, грудень 2015 року.

Фоно Андрія Кравченка

Читайте також