21 листопада Україна відзначила День Гідності та Свободи

21.11.2015 | 08:24
Фото Андрія Кравченка

Євромайдан став однією з наймасштабніших і найдраматичніших подій в українській історії

У суботу, 21 листопада 2015 року, Україна відзначила День гідності та свободи.

Рівно два роки тому, восени 2013-го, українська влада, очолювана президентом Віктором Януковичем та прем’єром Миколою Азаровим, відмовилася від підписання Угоди про асоціацію з Європейським Союзом.

Обмануті та обурені політикою тодішньої влади люди вийшли на мирні масові мітинги, які впродовж наступних місяців вилилися в наймасштабніші за всю сучасну історію держави акції протесту.

Головні події розвивалися на Майдані Незалежності в Києві і отримали назву Євромайдан, а потім – Революція гідності.

Поступово до акцій протесту приєдналися активісти в інших містах, що засвідчило їх всенародний характер і набуло обрисів великого національно-демократичного, патріотичного повстання.

Після силового розгону людей в ніч на 30 листопада 2013 року, побиття в грудні студентів і молоді, ухвалення Верховною Радою «диктаторських законів» у січні 2014-го, застосування зброї проти учаників мирних акцій та подальшого наростання ескалації насильства протести набули особливо гострого характеру.  

В окремі дні протестів на Майдані Незалежності в столиці України на мирні акції збиралося від кількох сотень до мільйона активістів.

Кульмінаційним та найдраматичнішим етапом Євромайдану стали події у Києві 18-20 лютого 2014 року, в ході яких за наказом влади було безвинно розстріляно більше сотні протестувальників та кілька тисяч поранено.

Після втечі президента Віктора Януковича Росія анексувала український півострів Крим та розв’язала війну проти України.

Фото Андрія Кравченка

Читайте також

Революція Гідності. Згадаймо головне

21.11.2021 | 12:28

Ніколи не кажіть, що ідеали Майдану сплюндровані, його надії не справдилися, а рішення не виконані. Це – неправда!  / Укрінформ підготував матеріал до видатної дати