Парламент України ухвалив закон про реформування Укроборонпрому

13.07.2021 | 22:09
Photo Andrew Kravchenko

Державний концерн, що об’єднує 118 підприємств ОПК, має перетворитися на акціонерне товариство, 100% акцій якого належатимуть державі

Верховна рада України ухвалила закон «Про особливості реформування підприємств оборонно-промислового комплексу державної форми власності».

Проєкт закону №3822 був проголосований на сесії парламенту у вівторок, 13 липня 2021 року.

Реформа передбачає перетворення державних та казенних оборонних підприємств, що входять до складу Укроборонпрому, на господарські товариства, які є гнучкішими за своєю організаційно-правовою формою.

Згідно із законом, зокрема, має бути запроваджена сучасна модель корпоративного управління на підприємствах концерну. На думку авторів закону, це убезпечить їх від корупційних ризиків, конфлікту інтересів та прямого політичного впливу.

Єдиним власником (акціонером) перетворених підприємств ОПК буде держава в особі Кабінету міністрів України. Крім того, усі новостворені господарські товариства будуть згруповані в науково-виробничі об'єднання за галузевим принципом: бронетехніка, радарні системи, високоточне озброєння та боєприпаси, морські системи, авіаремонт та спецекспортери.

Таким чином, концерн буде перетворений на акціонерне товариство, 100% акцій якого належатиме державі. Він виконуватиме роль корпоративного центру.

Автори закону вважають, що вертикально-інтегрована модель управління дозволить перезавантажити 118 розрізнених підприємств концерну, 21 з яких розташоване на тимчасово окупованих Росією територіях.

У новостворених товариств з’явиться можливість залучати прямі, в тому числі іноземні інвестиції з метою виготовлення сучасних зразків озброєння та військової техніки передусім для потреб Збройних сил України.

Кошти від реалізації надлишкового та непрофільного майна державних підприємств ОПК в результаті реформи будуть спрямовані виключно на потреби ці підприємств. Отримані кошти не зможуть бути виведені з галузі.

На знімку: танк «Оплот» у виробничому цеху Харківського КБ ім. Морозова (ХКБМ), яке входить до концерну «Укроборонпром».

Фото Андрія Кравченка

Читайте також