В українському ОПК спростовують інформацію про можливу відмову Таїланду від танків «Оплот»

22.12.2015 | 18:03
Танк «Оплот». Фото Андрія Кравченка

«Це може бути замовна та проплачена інформація» - джерело

В українському оборонно-промисловому комплексі спростовують інформацію про можливу відмову Таїланду від танків «Оплот», які Україна постачає Бангкоку в рамках контракту на виготовлення великої партії цих машин для Збройнил сил Королівства.

Як заявив виданню ARMIYA'UA представник вітчизняного ОПК, повідомлення про можливий розрив контракту вартістю в $240 тис. може бути замовним як з політичних мотивів, так і з огляду на високу конкуренцію на ринку зброї.

«Це може бути замовна та проплачена інформація», - висловив переконання співрозмовник газети. «Така практика, - додав фахівець, - на ринку озброєнь існує».

«Насправді, - повідомив він, - контракт реалізується, його виконання – фінансується».

Співрозмовник зазначив при цьому, що «контракти дуже часто виконуються з затримкою».

Як повідомили у вівторок ЗМІ, Таїланд створив спеціальний комітет з придбання нових танків, щоб розв’язати «тупикову ситуацію» з отриманням танків БМ «Оплот-Т»  з України.

Зазначений комітет, пише, зокрема, видання Defense Express з посиланням на таїландський веб-ресурс aagth1.blogspot.co.id, розглядає в якості можливих варіантів для придбання двох типів танків - російського Т-90 (у варіантах Т-90С або Т-90МС) та китайського (імовірно VT4 / MBT-3000). Відбір варіантів визначається вимогою таїландської армії до танка мати 125-мм танкову гармату, що виключає західні зразки. Рішення з вибору типу танка має бути ухвалене найближчими місяцями.

Повідомляється, що представники таїландського комітету вже відвідали для ознайомлення з обома варіантами їх заводи-виробники - відповідно, російське АТ «НПК «Уралвагонзавод»  (у травні 2015) та китайську компанію Inner Mongolia First Machinery Group (завод № 617), що входить до групи Norinco (у жовтні), провівши відповідні переговори. Вказується, що вартість російського пропозиції нижча, аніж китайської.

Контракт на поставку 49 нових танків БМ «Оплот-Т» вартістю понад $ 240 млн між Таїландом та Україною був підписаний 1 вересня 2011 р. Угодою передбачалося завершення поставок до кінця 2014 р. Реалізація цього контракту харківським Держпідприємством «Завод ім. Малишева» затягнулася, і до цього часу Таїланд отримав лише 10 одиниць по ньому - перші 5 танків «Оплот-Т» були доставлені Таїланду 4 лютого 2014, ще 5 танків - 31 травня 2015. Зараз українська сторона обіцяє доставку ще 5 «Оплотів» на початку 2016 р.

На знімку: танк «Оплот» виробництва Харківського КБ ім. Морозова на Міжнародній виставці озброєнь IDEX-2011 в Абу-Дабі (Об’єднані Арабські Емірати, лютий 2011 р.). Фото Андрія Кравченка

 

Читайте також