В Україні засуджено комунізм і нацизм та заборонено їхню пропаганду

09.04.2015 | 14:07

«Закон забороняє тоталітарний режим під які б кольори він не фарбувався: під фашистські, під комуністичні, під будь-які інші»

Верховна Рада ухвалила внесений Кабінетом міністрів Закон «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки» (№ 2558).   

За ухвалу цього закону на засіданні парламенту 9 квітня 2015 року, яке транслювалося  багатьма загальнонаціональними телеканалами, проголосували 254 із 307 народних депутатів, зареєстрованих у сесійній залі.

Отже, націонал-соціалістичний (нацистський) тоталітарний режим визнається в Україні злочинним і таким, що проводив політику державного терору, яка характеризувалася численними порушеннями прав людини у формі індивідуальних та масових вбивств, страт, смертей, катувань, використання примусової праці та інших форм масового фізичного терору, переслідувань з расових, етнічних мотивів, порушень свободи совісті, думки, вираження поглядів, свободи преси та відсутності політичного плюралізму та у зв’язку з цим, спираючись на встановлені Нюрнберзьким міжнародним військовим трибуналом 1945-1946 років факти, засуджується як несумісний з основоположними правами і свободами людини і громадянина.

Пропаганда комуністичного або націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів та їхньої символіки визнається наругою над пам’яттю мільйонів жертв комуністичного тоталітарного режиму, націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарного режиму та забороняється. Пропаганда таких режимів забороняється.

Використання у назві символіки комуністичного або націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів є підставою для відмови у реєстрації або припинення діяльності юридичної особи, політичної партії, іншого об’єднання громадян, відмови у реєстрації або припинення випуску друкованого засобу масової інформації.

У разі невиконання юридичними особами, політичними партіями, іншими об’єднаннями громадян, друкованими засобами масової інформації вимог цього закону їхня діяльність/випуск підлягає припиненню в судовому порядку за позовом центрального органу виконавчої влади, який реалізує державну політику з питань державної реєстрації юридичних осіб, реєстрації (легалізації) об’єднань громадян, громадських спілок, інших громадських формувань або іншого уповноваженого органу державної влади.

Рішення щодо невідповідності діяльності, найменування або символіки юридичної особи, політичної партії, іншого об’єднання громадян вимогам цього закону приймає центральний орган виконавчої влади, який реалізує державну політику з питань державної реєстрації юридичних осіб, реєстрації (легалізації) об’єднань громадян, громадських спілок, інших громадських формувань, у визначеному Кабінетом міністрів порядку.

Виготовлення, поширення, публічне використання символіки комуністичного тоталітарного режиму, у тому числі сувенірної, символіки націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарного режиму, публічне виконання гімнів СРСР, УРСР (УСРР), інших союзних радянських республік або їхніх фрагментів на всій території України заборонено.

Читайте також