Україна вшановує героїв Крут

28.01.2018 | 11:03

Урочистості пройдуть у багатьох містах, а також на території Меморіального комплексу на Чернігівщині

У неділю, 28 січня, в Україні проходять заходи до 100-річчя подвигу Героїв  Крут.

«Станція Крути – лише маленька точка на карті залізничних сполучень. І – тільки одна із численних битв в одвічному «хрестовому поході» Росії проти України», - написав президент Петро Порошенко у Facebook.

«Але Крути у просторі та часі буття українського народу посідають надзвичайно важливе місце. Ця назва, як писав Улас Самчук, «врізбилася у наше народне єство, у наш дух і нашу плоть».

Заходи із вшанування Героїв Крут відбудуться в багатьох містах України і, зокрема, на території Меморіального комплексу в селі Пам'ятне Борзнянського району Чернігівської області.

Довідка. 29 січня 1918 року на залізничній станції під селищем Крути та поблизу села Пам`ятне на Чернігівщині 300 київських студентів, захищаючи підступи до Києва, вступили у бій із 6-тисячною армією більшовиків під командуванням Михайла Муравйова, яка серед інших вела наступ на Українську народну республіку. Усі студенти або загинули, або були взяті у полон і жорстоко страчені.

 Бій під Крутами стримав наступ більшовиків на чотири дні. Ці дні стали вирішальними для української дипломатії, щоб домогтися від міжнародного співтовариства визнання незалежної України.

Офіційно День пам’яті Героїв Крут почали відзначати в Україні з 2007 року.

Читайте також

Революція Гідності. Згадаймо головне

21.11.2021 | 12:28

Ніколи не кажіть, що ідеали Майдану сплюндровані, його надії не справдилися, а рішення не виконані. Це – неправда!  / Укрінформ підготував матеріал до видатної дати