За державну зраду Януковичу дали 13 років

25.01.2019 | 16:03
Photo Andrew Kravchenko

Віктор Янукович був обраний президентом України 2010 року. Втік до Росії у лютому 2014-го після масових розстрілів учасників Революції гідності в Києві

Колишнього президента України Віктора Януковича заочно засуджено до 13 років позбавлення волі за державну зраду та пособництво у веденні агресивної війни проти України з боку Росії.

Вирок оголосила у четвер, 24 січня, колегія Оболонського суду Києва.

«Визначити Януковичу остаточне покарання у вигляді 13 років позбавлення волі», - зачитав вирок суддя Владислав Дев'ятко.

Згідно з вироком, Янукович визнаний винним за ч. 1 ст. 111 (держзрада), ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 437 (пособництво у веденні агресивної війни) Кримінального кодексу.

Екс-президент виправданий за ч. 5 ст. 27 ч. 3 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України, що спричинило тяжкі наслідки) Кримінального кодексу

Таким чином, суд відхилив статтю «пособництво в умисних діях, вчинених з метою зміни меж території та державного кордону», яку інкримінували Януковичу обвинувачі.

У цьому суд не побачив достатніх доказів, які б свідчили, що Януковичу було відомо про остаточну мету росіян – анексію Криму.

За висновком суду, прокуратура також не надала доказів того, що Янукович діяв з метою зміни меж України. У його висловлюваннях суд не встановив заклики до таких дій.

Суд не задовольнив вимогу прокурорів дати Януковичу 15 років.

Дії Росії у Криму суд кваліфікував як акт агресії, а дії Януковича – як пособництво агресору.

Суд не побачив правдивості у заявах Януковича про напади на нього,  а також загрози  російськомовному населенню в Україні після Революції гідності та ознак гуманітарної катастрофи.

Під час оголошення вироку Януковича названо «раніше несудимим».

«Янукович раніше несудимий, на обліках у лікаря нарколога та психіатра не перебуває», - зачитав суддя.

Адвокати екс-президента просили визнати його невинним. Захист наполягав, що до анексії Криму призвели не дії, Януковича, а Євромайдан та політика і дії нової влади.

Янукович жодного разу не з’явився на засідання суді. Вирок був оголошений заочно. Законом передбачено, що засудженого заарештують для відбування покарання у разі його затримання. Термін покарання буде відраховуватися лише після арешту.

Віктор Янукович був обраний президентом України 2010 року. Втік до Росії у лютому 2014-го після масових розстрілів учасників Революції гідності у центрі Києва.

Суд над президентом-утікачем був розпочатий у Києві 4 травня 2017 року.

Фото Андрія Кравченка

Читайте також

Революція Гідності. Згадаймо головне

21.11.2021 | 12:28

Ніколи не кажіть, що ідеали Майдану сплюндровані, його надії не справдилися, а рішення не виконані. Це – неправда!  / Укрінформ підготував матеріал до видатної дати