Народний Фронт надав Конституційному суду докази існування коаліції в Раді

05.06.2019 | 21:02
Photo Andrew Kravchenko

Народні депутати заявляють, що президент України Володимир Зеленський не мав права розпускати парламент

Депутати фракції «Народний фронт» надали Конституційному Суду докази того, що коаліція «Європейська Україна» юридично та фактично існувала у Верховній Раді VIII скликання.

Про це Андрій Тетерук та Ігор Алексєєв поінформували представників ЗМІ у середу, 5 червня, після подачі документів до Конституційного Суду, передає кореспондент ARMIYA’UA.

«Хочу ще раз наголосити важливу та принципову річ, що в коаліції депутатських фракцій у Верховній Раді VIII скликання, яка складалася як із депутатських фракцій, до якої також входили позафракційні народні депутати, за весь час її існування, тобто від моменту формування в листопаді 2014 року, і до фактично припинення в травні 2019 року, ніколи не було менше депутатів від більшості, тобто 226 народних депутатів», - сказав Алексєєв.

Тому, стверджують у «Народному фронті», президент України Володимир Зеленський не мав права достроково припиняти повноваження парламенту.

За словами парламентарів, після оголошення про припинення існування коаліції за Конституцією є місяць на формування нової коаліції.

Як повідомлялося, 23 травня набрав чинності указ президента України Володимира Зеленського, який достроково припинив повноваження парламенту VIII скликання та призначив вибори на 21 липня ц.р. Своє рішення Зеленський аргументував тим, що коаліції, на його думку, у Верховній Раді не існує з 2016 р.

24 травня в Україні розпочалася виборча кампанія до парламенту.

24 травня народні депутати від фракції «Народний фронт» Андрій Тетерук та Ігор Алексєєв внесли до КС подання із 62 підписами народних депутатів про неконституційність указу Президента про дострокове припинення повноважень ВР.

11 червня Конституційний суд планує перевірити указ Зеленського на відповідність Конституції.

Фото Андрія Кравченка

Читайте також