Парламент України ухвалив закон про ринок землі

31.03.2020 | 07:21

За дивними обставинами, найбільш доленосні для держави рішення ухвалюються вночі

Верховна Рада запровадила в Україні вільний ринок землі.

За відповідний документ у вівторок, 31 березня, вночі проголосували 259 депутатів, передає коореспондент ARMIYA'UA.

Президент Володимир Зеленський неодноразово закликав Раду невідкладно ухвалити два закони, необхідні для отримання Україною фінансової допомоги від міжнародних інвесторів, зокрема, про ринок землі.

Згідно з законом, на 1-му етапі відкриття ринку землі максимальна концентрація землі буде зменшена для фізичних осіб до 100 га. Юридичні особи отримають таку можливість після 2-го етапу реформи – від 2024 року. Процес запровадження ринку землі сільськогосподарського призначення розпочнеться не раніше липня 2021 року.

Право власності на землю матимуть громадяни України, юридичні особи, які зареєстровані в Україні та учасниками яких є українці, держава або громади, самі територіальні громади, а також держава. Право власності на землю планують надати також банкам та кредитним установам, але лише у разі стягнення застави. Земельні ділянки у цьому випадку протягом 2 років мають бути відчужені на торгах.

Можливість придбання землі іноземцями або юридичними компаніями, засновниками або бенефіціарами яких є іноземці, – а це було найбільш дискусійним в Україні питанням – відкриється після схвалення цього питання на референдумі.

Читайте також