До підприємств ОПК не доходять кошти на виготовлення зброї - експерт

05.05.2020 | 09:23
Photo Andrew Kravchenko

Оборонка кричить SOS!: бюрократична тяганина заважає вітчизняним виробникам працювати належним чином

Підприємства, які мають виконувати державне оборонне замовлення з розробки та серійного виготовлення нових зразків техніки та озброєння для Збройних сил України, досі не отримали на це кошти.

Про це інформує директор інформаційно-консалтингової компанії Defense Express Сергій Згурець у публікації «Казначейство блокує виплати на виготовлення озброєння за ДОЗ-2020».

Відповідний висновок військовий аналітик робить за результатами опитування, яке команда Defense Express провела з представниками приватних та державних компаній.

Усі компанії мають обов’язки перед державою у форматі виконання ДОЗ на цей рік.

«Навіть після того, як ДОЗ-2020 вступив у силу, жодне з підприємств вітчизняного ОПК не змогло скористатися державним фінансуванням, аби почати виконувати контракти», - інформує Згурець.

За його даними, у 2020 році Міністерству оборони виділено ₴ 21 млрд за напрямком «розвиток озброєння та військової техніки». Плюс ₴ 9,1 млрд – під державні гарантії. Загалом – понад ₴30 млрд. Це дійсно найбільший обсяг коштів на такі потреби за всю історію України.

Насправді виходить, говорить фахівець, що на кінець квітня жодна із компаній не отримала від державного Казначейства дозвіл на здійснення проплат.

Таким чином, через бюрократичну тяганину роботи з виконання ДОЗу на багатьох підприємствах протягом 4 місяців 2020-го ще не розпочиналися.

«Ручне переведення усіх оборонних підприємств у «безкисневий/безфінансовий» режим – коронавірус усієї промислової і економічної політки», - констатує експерт.

«У результаті економіку, - підкреслює він, - ще більше звужують до залежності від зовнішнього фінансування і змушують латати бюджетні дірки. Шляхів для розвитку наукоємних галузей, якою є і оборонна, у держави немає».

У світі під тиском пандемії почалася ера жорсткого протекціонізму. Набуває сили новий ізоляціоністський тренд. Країни скеровують кошти саме у власні підприємства та національні проекти. Розвиток національної «оборонки» цілком вкладається у цей концепт.

Фахівець вказує, зокрема, на недосконалість національного законодавства у сфері ОПК та непродуманість державної фінансової політики стосовно військових підприємств.

А відтак, звертається фахівець до «Президента, РНБО, офісу Президента, Уряду вкупі з Міноборони та Мінекономіки»: «Чи залишились небайдужі до того, що відбувається з оборонною промисловістю сьогодні, і що з нею буде завтра? Бо, як кажуть у Львові, на цьому зламаному ровері далі їхати не можна…».

Фото Андрія Кравченка

Читайте також