Хочете потиснути руку Столтенбергу та генералам НАТО?

11.06.2020 | 21:03
Photo Andrew Kravchenko

Оголошено конкурс для регіональних ЗМІ та журналістів, які пишуть на тему НАТО - Україна

У четвер, 11 червня, Укртелерадіопресінститут та ГО «Центр розвитку Медіафорум» спільно з Представництвом НАТО в Україні розпочали триденний семінар з тематики відносин та співпраці «Україна - НАТО. Регіональний вимір».  

У відеоконференції, яка триватиме 3 дні, беруть участь близько 30 представників ЗМІ східних областей України. Перед журналістами вступили керівники названих установ та організацій, відомі у своїх сферах експерти та фахівці.

 

Ярослав Літинський: активних журналістів чекають у штаб-квартирі НАТО в Брюселі   

 

Директор Укртелерадіопресінституту Ярослав Літинський запросив журналістів регіональних ЗМІ взяти участь у конкурсі з висвітлення теми «Україна - НАТО».

Про умови конкурсу Літинський розповів у вітальному слові до учасників триденного онлайн-семінару з тематики відносин та співпраці «Україна - НАТО. Регіональний вимір», який розпочав роботу 11 червня. 

Директор зазначив, що за результатами торішнього медіа конкурсу з висвітлення питань співпраці України з Північноатлантичним альянсом четверо переможців побували у штаб-квартирі НАТО в Брюсселі.

Літинський відмітив, що такі семінари дають можливість отримати нову інформацію з обговорюваної тематики, а також теми для медіарозвідок, досліджень та цікавих публікацій.

 

Барбора Маронкова: порушений суверенітет не може стати Україні на заваді до вступу в НАТО

Таке переконання висловила директорка Центру інформації та документації НАТО в Україні Барбора Маронкова. Її виступ та презентація «Відносини Україна - НАТО» викликали неабиякий інтерес аудиторії.

Барбора Маронкова ґрунтовно розповіла про історію співпраці України з Альянсом.

Журналісти мали можливість задати їй злободенні питання. Наприклад, чому Албанію, Румунію, Чорногорію та інші країни Європи приймають до НАТО, а Україну, яка чи не найбільше сьогодні потребує дієвого захисту, – ні .

Великий інтерес викликало запитання про те, чи поділяє директорка ЦІДН заяву колишнього представника США в Україні Курта Волкера про можливість вступу України в НАТО навіть за умов окупації Росією територій Донбасу та анексії Криму.

Порушений суверенітет не може стати Україні на заваді до вступу в НАТО, сказала Барбора Маронкова, відповідаючи на запитання редактора видання ARMIYA’UA.

Вона наголосила при цьому, що Альянс ухвалює свої рішення консенсусом, тобто за вступ тієї чи іншої країни мають проголосувати виключно всі 30 держав - учасниць НАТО.

Говорячи про це, представниця Альянсу вказала й про відповідальність самих кандидатів до вступу. Зокрема, відмітила вона, хитання та різного роду зміни курсу, яких Київ припускався з 1991 року після вступу до Ради Північноатлантичного співробітництва, мали свої негативні наслідки на процес інтеграції України в НАТО.

 

Богдан Червак: преса має переконати українців, що НАТО надійний стратегічний партнер

Регіональні ЗМІ, журналісти мають достукуватися до умів та сердець громадян з тією метою, аби в різних регіонах держави, а надто у східних та південних областях, було цілком усвідомленим сприйняття НАТО як стратегічного партнера України.

На цьому важливому аспекті наголосив заступник голови Державного комітету телебачення та радіомовлення Богдан Червак у виступі перед учасниками веб-семінару.

Саме сьогодні, в епоху гібридних війн, потужних інформаційних протистоянь, фейків, маніпулятивних інтернетних технологій, вважає Богдан Червак, роль засобів масової інформації як ніколи стає визначальною.

Він подякував Барборі Маронковій за цікаву, змістовну доповідь та вказав на важливість зроблених нею акцентів щодо співпраці та членства України в НАТО.

Про конкретні переваги такого партнерства у своїй доповіді на тему «Україна - НАТО - ЄС співпраця у сфері безпеки» говорив директор міжнародних програм Центру глобалістики «Стратегія XXI» Віталій Мартинюк.

 

«Йдіть у соцмережі, створюйте свої меді-імперії, будьте самі собі фінансовими партнерами»

Про це говорив на відеоконференції у перший день роботи вебсемінару заступник директора Укртелердаіопресінституту, медіа тренер Денис Замрій.

Він торкнувся важливих питань «озброєності» ЗМІ, проаналізував стан сучасного інформаційного ринку та вказав на особливості роботи журналіста в «епоху гаджетів».

Практичні поради фахівця, його рекомендації щодо монетизації присутності у соціальних мережах носили практичний характер для журналістів, з чим вони ділилися у своїх коментарях та репліках у чаті відеоконференції.

 

 

 

P.S.

Протягом усіх років Незалежності Україна постійно демонструвала та реалізувала курс на євроінтеграцію, заявляла про свій принциповий намір вступити до Євросоюзу та НАТО, здійснювала практичні кроки для досягнення цієї мети. Положення про вступ до ЄС та НАТО закріплені в Конституції України.

На знімку внизу: літак-винищувач з атомного авіаносця ВМС США «Гаррі Трумен» здійснює демонстраційний політ для урядової делегації України на одній із баз НАТО у Середземному морі, грудень 2015 року.

Фото Андрія Кравченка

 

 

 

 

 

 

Матеріал підготував Володимир Кравченко, ARMIYA’UA, учасник відеоконференції «Співпраця Україна – НАТО. Регіональний вимір»

Читайте також

Революція Гідності. Згадаймо головне

21.11.2021 | 12:28

Ніколи не кажіть, що ідеали Майдану сплюндровані, його надії не справдилися, а рішення не виконані. Це – неправда!  / Укрінформ підготував матеріал до видатної дати