Путін намагається відхреститися від найманців «Вагнера» в Лівії – Макрон

30.06.2020 | 14:01

Група Вагнера діяла і в Україні, вона є підрозділом Сил спецоперацій РФ, маскується під приватну компанію, Кремль використовує її як елемент гібридної війни

Президент Росії Владімір Путін намагається відхреститися від озброєних найманців загону «Вагнера», який чинить злочини в Лівії.

Про це заявив президент Франції Емануель Макрон після переговорів з канцлером ФРН Ангелою Меркель, передає ARMIYA’UA з посиланням на Укрінформ.

«Росія – ви помітили – не говорить про втручання у зв’язку з Лівією. Я говорив про це президенту Путіну кілька днів тому і сказав йому, що я засуджую активність там найманців «Вагнера». Він сказав, що це приватна армія. Він грає з цією амбівалентністю. Але я рішуче засуджую те, що ці приватні російські формування роблять на місці з прохафтарськими ополченцями, так само як імпорт джихадистів із Сирії в Лівію», - сказав Макрон.

Водночас він заявив, що «першим зовнішнім гравцем» у Лівії є на цю мить Туреччина, яка не дотримується обіцянок, даних на Берлінській конференції, і посилила свою військову присутність у Лівії, а також доставила бійців-джихадистів із Сирії. (Раніше німецькі ЗМІ повідомляли, що таких бойовиків з Сирії своїми літаками в Лівію доставляє Росія – ред.).

«Це історична та кримінальна відповідальність для країни, яка хоче стати членом НАТО. Я рішуче засуджую це, тому що ми вимагаємо від Туреччини нічого більшого, ніж від Росії», - сказав французький президент.

Він вважає, що треба розібратися у турецькій політиці в Лівії, адже це є неприйнятним для ЄС і для африканських друзів, для Тунісу та сусідніх країн, це – загроза для Європи.

«У Лівії триває проксі-війна», - констатував Макрон. ЄС, підкреслив він, зацікавлений у стабілізації регіону. Велику відповідальність у цьому контексті несуть Росія та Туреччина.

Як відомо, у травні 2020 року до звіту ООН було включено інформацію про те, що сотні найманців із російської приватної військової компанії, відомої як «Група Вагнера» воюють у Лівії на стороні бунтівного генерала Халіфи Хафтара, котрий протистоїть міжнародно визнаній владі країни. РФ офіційно не визнає присутності цих найманців у Лівії.

Довідка ARMIYA’UA. Приватна військова компанія Вагнера, (група «Вагнера»)  – російська військова структура, що комплектується найманцями, створена 2013 року. Брала участь у бойових діях у низці конфліктів, зокрема на Донбасі на боці Росії, в Сирії на боці союзника Росії режиму Асада, в Судані.

На Донбасі група Вагнера прикривала регулярні підрозділів російської армії у боях за Дебальцеве та Луганський аеропорт, а також виконувала різні доручення, зокрема ліквідацію ватажків бойовиків, діяльність яких не задовольняла російське керівництво.

Перебуває під командуванням відставного підполковника ЗС РФ Дмитра Уткіна з позивним «Вагнер».

За деякими даними, група Вагнер» є підрозділом Сил спецоперацій РФ, і лише маскується під приватну компанію, а насправді виконує завдання як Генштабу МО РФ, так і ФСБ РФ, пише Вікіпедія.

За даними ІнформНапалму, Кремль використовує ПВК «Вагнера» як елемент гібридної війни Росії в інших країнах. Під вивіскою приватної компанії зібрано інтернаціональних найманців, але основою цієї структури є російські військовослужбовці у відставці, які виконують накази російського командування. Вони проходять підготовку на базі 10-ї окремої бригади спецпризначення ГРУ Росії. Бійці компанії та їх командири, на чолі з «Вагнером», отримують відомчі нагороди, підписані особисто президентом Росії Владаміром Путіним. Важке озброєння та техніку вони отримують безпосередньо з баз зберігання Міноборони Росії. Від кадрових військовослужбовців Збройних сил РФ їх відділяє тільки формулювання в контракті та розмір грошового забезпечення, а також те, що офіційній Москві від них легше відмовитися.

Читайте також