Яценюк: Україна має очолити боротьбу з дезінформацією та російською пропагандою

05.02.2021 | 16:28
Photo Andrew Kravchenko

Лідер Народного Фронту радить офіційному Києву подати в ООН та ОБСЄ свій план боротьби з пропагандою, дезінформацією та фейками

Сьогодні найкращий час для української влади та для президента України, аби вийти з ініціативою, з відозвою до Європи та світу, як боротися з дезінформацією.

Про це заявив прем’єр-міністр України у 2014-16 роках, голова Київського безпекового форуму Арсеній Яценюк під час онлайн дискусії КБФ 5 лютого.

Він наголосив, що коли сім років тому Росія напала на Україну, вона напала на увесь демократичний світ.

«Роками Росія бреше про «зелених чоловічків» у Криму, про те, як відбулося захоплення Донецька і Луганська», - сказав Яценюк.

Політик підкреслив, що Кремль також втручався у вибори в США та американсько-українські відносини, «коли розпочав масовану кампанію проти президента Сполучених Штатів Байдена»:

«Вони підігрівали роками антивашингтонські й антиліберальні настрої. І в тому числі те, що відбулося в Капітолії, - не без російської заслуги».

Так само, за словами українського політика, діє російська пропаганда і в Євросоюзі.

Яценнюк переконаний, що немає часу чекати. Мета Росії – підірвати довіру:

«У них немає мети просто сформувати свій порядок денний. У них мета – знищити порядок денний для світу і для Європи. Тому в нас немає часу чекати».

«Потім, коли мізки уже прошиті пропагандистською машиною, можна навіть вибори в Донецьку і Луганську проводити. Зрозуміло, чим вони закінчаться. Це не вибори. Це буде вже вибір, який був вирішений у Кремлі», - попередив Яценюк.

Він вважає, що Україна та український президент мають очолити процес боротьби з дезінформацією та російською пропагандою.

На думку Яценюка, Україна має звернутися до ООН, до ОБСЄ «з конкретним планом по боротьбі з пропагандою, дезінформацією, фейками, різними змовами і зловживаннями з боку не засобів масової інформації, а засобів масового інфікування населення».

«Треба вийти разом з нашими європейськими партнерами і очолити процес створення як журналістських стандартів, так і прозорості фінансування всіх видів засобів масової інформації та запровадження на законодавчому рівні системних механізмів боротьби з пропагандою і брехнею в усьому цивілізованому світі», - вніс пропозицію Яценюк.

«Президент Зеленський знає, як працює телебачення. І якщо він розпочне цей процес, в України є всі шанси не просто очолити цю боротьбу, а виграти боротьбу проти дезінформації, брехні та кремлівської російської пропаганди», - вважає Яценюк.

Київський безпековий форум – головний міжнародний форум України з проблем війни і миру, української та глобальної безпеки, заснований Фондом Арсенія Яценюка «Відкрий Україну» 2007 року.

Фото Андрія Кравченка

Читайте також