Україна, Молдова та Грузія підписали декларацію щодо інтеграції в Євросоюз

19.07.2021 | 18:23

Лідери держав Асоційованого тріо нагадали про право подати заявки на вступ до Європейського Союзу

Україна, Грузія та Молдова вважають вступ до Європейського Союзу своєю спільною метою, якій немає альтернативи.

Про це йдеться в Декларації Батумського саміту, схваленій главами держав Асоційованого тріо.

Документ опублікований на сайті президента України, повідомляє ARMIYA’UA.

«Вступ до Європейського Союзу – це мета, яка об’єднує наші три держави. Європейська інтеграція не має альтернативи для наших країн, і жодна третя сторона не зможе вплинути на цей суверенний вибір», - мовиться в документі .

«Підтримані міцною волею наших народів стати частиною європейської сім'ї, - зазнаається в декларації, - ми єдині у своїй рішучості співпрацювати, щоб забезпечити визнання європейської перспективи для Грузії, Молдови і України, яка відкриє шлях для майбутнього членства в ЄС наших трьох держав».

Декларація зафіксувала, що Україна, Грузія та Молдова залишаються відданими дотриманню європейських цінностей та просуванню їх у відносинах на міжнародній арені.

Лідери держав підтвердили непохитну відданість продовженню процесу інтеграції до ЄС шляхом всеохоплюючих реформ, спрямованих на зміцнення демократичних інституцій, та поступовому наближенню законодавства своїх країн у відповідних сферах до ключових елементів права Євросоюзу.

У Декларації наголошено, що угоди про асоціацію з ЄС є ключовими дорожніми картами реформ та продовження їхньої імплементації становить основу для зміцнення політичної асоціації і подальшого поглиблення економічної та галузевої інтеграції трьох асоційованих партнерів з Європейським Союзом.

«Надання європейської перспективи трьом асоційованим партнерам стане потужним стимулом та надасть поштовх для ще глибших та більш широких реформ. У цьому контексті ми нагадуємо, що відповідно до статті 49 Договору про ЄС Грузія, Республіка Молдова та Україна як європейські держави, які поважають європейські цінності та віддані їхньому просуванню, можуть подати заявки на вступ до Європейського Союзу», - заявили глави України, Молдови та Грузії.

Декларацію 19 липня у Батумі підписали президенти: України – Володимр Зеленськиий, Грузії – Саломе Зурабішвілі, Республіки Молдова  – Мая Санду.

Раніше, 17 травня 2021 року, міністри закордонних справ України, Грузії та Молдови підписали меморандум про створення “Асоційованого тріо” задля спільної успішної євроінтеграції трьох країн.

Читайте також