Азербайджанці пропонують відкрити в Україні представницта Ічкерії та Татарстану

09.08.2022 | 13:14

Нещодавно у Варшаві та Празі відбулася форуми Вільних народів Росії, на яких були напрацьовані шляхи демонтажу російської імперії

Союз азербайджанців світу звертається до Президента Володимира Зеленського та Верховної Ради з пропозицією відкрити в Україні постійні представництва Республіки Татарстан та Чеченської Республіки Ічкерія, що нині перебувають під владою Росії.

Від імені своєї організації пропозицію оприлюднив голова громадської організації «Союз азербайджанців світу», віце-президент Міжнародної академії козацтва Міршахін Ісмаілов.

За його словами, для відкриття дипломатичних представництв є всі підстави. У 1991-1996 pp. працював уряд Республіки Ічкерія, він сьогодні перебуває у вигнанні. Щодо Татарстану, то в роки Другої Світової війни татари за наказом уряду радянського союзу були вигнані з Криму, а 2014 року його спадкоємець Російська федерація окупувала територію держави України – Кримський півострів.

Генерал Ісмаілов розповів про події, які відбулися останнім часом.

24 лютого 2022 року Росія на 8-му році війни здійснила повномасштабне вторгнення в Україну. Загарбники масово обстрілюють мирні міста та села суверенної держави, катують та вбивають мирне населення. Демократичні країни ухвалили низку санкцій проти країни-агресора.

Під час внутрішніх війн Росія провела масовані бомбардування та розстріли і майже повністю знищила міста Аргун та Грозний.

Сьогодні Кремль це повторює в Маріуполі, Сіверодонецьку, Харкові, Миколаєві та в десятках інших українських міст. Ці безчинства спрямовані на знищення мирного населення і є відвертим геноцидом українського народу.

8 травня 2022 року у Варшаві пройшов I Форум Вільних народів Росії, який складався з чотирьох дискусійних панелей: деімперіалізація, демілітаризація, депутинізація та економічне майбутнє Росії.

У заході брали участь російські політики та активісти, які вимушено перебувають в еміграції, – представники різних російських регіонів та народностей, поневолених Росією. Серед них – колишній депутат держдуми Росії Ілля Пономарьов, Джамбулат Сулейманов (Ічкерія), брати Рафіс та Нафіс Кашапови (Татарстан), Вадим Пєтров (Балтійська республіканська партія, Калінінград), Павло Суландзіга (Адигея), Руслан Габбасов (Башкиртостан). У форумі також брали участь колишній міністр закордонних справ України Павло Клімкін, виконуючий обов'язки міністра оборони США у 2020-2021 роках генерал Крістофер Міллер, депутат Європарламенту, екс-глава МЗС Польщі Ганна Фотига.

12 липня 2022 року народні депутати Олексій Гончаренко та Муса Магомедов запропонували Верховній Раді визнати Чеченську Республіку Ічкерія суверенною державою.

22-24 липня 2022 року в Празі відбувся II Форум Вільних народів Росії. Її учасники ухвалили Декларацію, у якій пропонуються реальні кроки щодо деколонізації залишків імперії та свободи самовизначення, закріпленого у Статуті ООН.

У Декларації констатується, що російська федерація сьогодні – це країна-терорист, яку очолюють військові злочинці. Юголославія, Сирія, Лівія, Грузія, Азербайджан, ще раніше Афганістан – це країни, які потерпали від російської агресії. Тобто вже сьогодні Росія стоїть на порозі хаосу та громадянської війни.

Форум вільних народів Росії вимагає від ООН особливих зусиль, щоб упорядкувати неконтрольований процес розпаду ядерної держави.

З метою практичної реалізації «Декларації про деколонізації Росії» пропонується низка дій. Зокрема, національні та регіональні еліти закликають розпочати створення національних перехідних урядів/адміністрацій (можливо, в еміграції), а також почати створювати конституції республік, що закріплюють їхню державну незалежність та суверенітет.

Оголошено про скликання у листопаді-грудні 2022 року Міжнародної конференції з мирної деколонізації та територіального устрою постросійського простору.

У Декларації міститься також заклик до системного мирного опору кремлівському режиму, неучасті у загарбницькій війні проти України, а навпаки – формування національних легіонів (сил самооборони) для захисту суверенітету, прав народів та забезпечення миру.

Ми пропонуємо провести цей форум в Україні для того, щоб Тимчасовий перехідний уряд вільних народів Росії побачив на власні очі Бучу, Ірпінь, Харків та інші зруйновані міста та села. Ми просимо про повернення ядерної зброї Україні, тієї, яку в 1990-х роках Росія взяла собі в обмін на визнання територіальної цілісності та незалежності України. Якщо держава не виконує умов міжнародних угод, то в такій державі ядерної зброї не має бути. Тимчасовий уряд Вільних народів Росії має взяти на себе зобов'язання щодо його повернення Україні.

Заявлено про початок процесу консультацій про створення Об'єднаної перехідної адміністрації як тимчасового колегіально-консультативного представницького органу всіх колонізованих корінних народів та регіонів Росії для практичного забезпечення плавного та легітимного процесу деколонізації.

На Форумі Вільних народів Росії країни Євросоюзу, США та інших закликали підтримати цю ініціативу. Ми маємо визнати Республіку Татарстан та Ічкерію та створити умови для створення представництва їх на території України.

Слід зазначити, що президент Росії Володимир Путін відкрито визнав незалежність так званих Донецької та Луганської народних республік та використав це як привід для початку широкомасштабної війни проти України. Росія також розпочала видачу паспортів мешканцям окупованих територій України.

Перед розвалом СРСР за наказом його керівництва радянські війська здійснили криваві трагедії в столицях союзних республік Тбілісі, Вільнюсі і Баку.

Напад Росії на Українську державу призведе до  розвалу імперії. На неї чекає політичний та економічний крах у зв'язку з введенням світовими державами санкцій, у тому числі заморожування активів Російської Федерації в міжнародних банках. Цією ситуацією скористаються республіки у складі федерації та оголосять про свою незалежність.

Після перемоги України пострадянські держави суб'єкти Російської Федерації розвиватимуться демократичним шляхом, будуватимуть новий світ, вільну від диктатури нову ідеологію.

Сьогодні Україна – маяк для пострадянських держав та суб'єктів російської федерації.

Слава Україні! Героям Слава!

Читайте також