«Антонов» презентував новий літак Ан-132

20.12.2016 | 12:45

Україна відмовилася від російських комплектуючих. У створенні транспортника брали участь Канада, США, Велика Британія, Німеччина, Франція та Саудівська Аравія

Державний авіаконцерн «Антонов» презентував новий транспортний літак Ан-132D.

Показ першого дослідного зразка машини відбувся у вівторок, 20 грудня 2016 року, в Києві.

Ан-132D був збудований за півтора роки – рекордні для цього терміни.

Крім України, у його створенні брали участь Канада, США, Велика Британія, Німеччина, Франція та Саудівська Аравія.

«Сьогодні історичний день. Дуже мало держав у світі можуть святкувати створення нового літака», – сказав президент України Петро Порошенко під час урочистої церемонії викочування з ангару нового літака.

За його словами, Ан-132D продовжує славетну лінійку українських транспортних літаків, серед яких відомі у світі «Антей», «Руслан» та «Мрія».

«Важливо, що в умовах російської агресії проти нашої держави, в умовах, коли елементом гібридної війни є у тому числі й закриття ринків Російської Федерації, «антонівці», український уряд і українська влада знаходять нові надзвичайно перспективні ринки для українських виробників», – сказав Порошенко.

Глава держави подякував Саудівській Аравії за участь у реалізації цього проекту.

«Наші партнери отримають основу для побудови та розвитку власної авіаційної галузі», – підкреслив він.

Президент наголосив на перспективах випуску Ан-132D, зазначивши, що потреби ринку у машинах такого типу становлять близько 290 одиниць до 2035 року.

Разом із головою науково-технічного містечка імені Короля Абдулазіза принцем Туркі бін Сауда бін Мухаммада аль-Сауда Порошенко оглянув літак Ан-132D з середини та кабіну пілотів.

Ан-132 – є удосконаленою версією моделі Ан-32. При спорудженні Ан-132D Україна відмовитися від російських комплектуючих.

У травні 2015 року «Антонов» та саудівська компанія «TAQNIA Aeronautics» підписали угоду, в рамках якої передбачена модернізація Ан-32 та розробка на його основі нового легкого багатоцільового транспортного літака Ан-132 із використанням західних технологій та залученням американських і європейських компаній.

Згідно з домовленостями планується створення виробничих потужностей для виробництва Ан-132 на підприємствах Саудівської Аравії у місті Таїф, навчання місцевих пілотів та технічних фахівців для забезпечення виробничого процесу, експлуатації та сервісного обслуговування машин.

На сьогодні завершено створення демонстраційного зразка Ан-132D на замовлення Саудівської Аравії. Демонстраційний політ машини на території королівства заплановано на березень 2017 року.

Вантажопідйомність Ан-132D становить 9,2 тонни. Розмах крил – 29,2 м, довжина – 24,5 м, висота – 8,8 м.

Читайте також