НАТО програє Росії у створенні контенту на сході України - журналіст

12.06.2020 | 21:09
Photo Andrew Kravchenko

У другий день відеконференції учасники вебсемінару «Співпраця Україна - НАТО. Регіональний вимір» продовжили обговорення актуальних питань

У п’ятницю, 12 червня, із журналістами регіональних ЗМІ спілкувалися експерти Представництва НАТО в Україні, фахівці Укртелерадіопресінституту та представники ГО «Центр розвитку Медіафорум». 

 

Україна є найбільшим отримувачем грантів НАТО - Світлана Ротаєнко

Про це поінформувала директорка Програм Центру інформації та документації НАТО в Україні Світлана Ротаєнко.

«Нині Україна є найбільшим отримувачем грантів НАТО, співпрацюючи в 43 спільних проектах», - сказала експерт.

Світлана Ротаєнко торкнулася теми невійськової підтримки НАТО процесів реформування в Україні, розповіла про різноманітні інструменти партнерства та механізми співпраці.

Під час презентації програми НАТО «Наука заради миру та безпеки» ключовими пріоритетами фахівець назвала тематику безпеки, зокрема боротьби з надзвичайними ситуаціями, а також запобігання кризам, розв’язання людських та соціальних проблем.

Спікерка ознайомила учасників вебсемінару з грантовим механізмом програми НАТО «Наука заради миру». Цей механізм слугує реалізації багаторічних проектів, а також функціонування передових освітніх інститутів, курсів підвищення кваліфікації, передових дослідницьких семінарів.

Знайомлячи з проектами, найуспішнішими вона назвала проект з виявлення вибухівки та вибухових пристроїв, який профінансували 11 країн. Сюди Світлана Ротаєнко віднесла також комплекс заходів з попередження повеней на Прип’яті. Ця проблема є спільною для Білорусі, України та Словаччини. До сьогодні успішно працює започаткований 2016-го року проект очищення об’єктів та грунтів, налагодження  виробництва біопалива з цієї біомаси-забруднювача.

За словами Світлани Ротаєнко, ефективно працює сьогодні й програма професійного розвитку для України, зокрема проекти для державних службовців. Щороку у них беруть участь 150 осіб. Сюди вона віднесла і такі програми, як перепідготовка та переорієнтація військовослужбовців, у якій беруть участь 10 тисяч випускників з усіх областей України, програма підтримки військовослужбовців, трастові фонди.

Директорка Програм  ЦІДН запросила учасників семінару до співпраці з Центром документації та інформації НАТО – як для отримання необхідного контенту, так і для участі у грантах НАТО.

Для України є актуальною тема захисту жінок та дівчат на війні

На цьому наголосила у своїй доповіді на вебсемінарі національна експертка з гендерних питань Марія Дмитрієва.

Вона промовляла на тему «Україна - НАТО - ЄС: співпраця у сфері безпеки. Резолюція Ради Безпеки ООН 13-25 у діяльності НАТО та в Україні».

Спікерка навела приклади ефективної участі жінок та дівчат під час конфліктів у світі, пояснила наскільки актуальною є ця тема для України, яка має чималу кількість проблем через агресію Росії.

Марія Дмитрієва звернула увагу на те, що сьогодні в Україні готується звіт з виконання Національного плану дій щодо Резолюції Ради Безпеки ООН 13-25, а також укладання нового плану дій на перспективу.

Доповідач зауважила, що всі ці актуальні теми можуть стати помітним напрямком дослідження регіональними ЗМІ.

Водночас наголосила вона, журналісти і редакції, які висвітлюватимуть ці теми, можуть розраховувати на фінансову підтримку в роботі.

НАТО програє Росії у створенні контенту на сході України

Цієї важливої теми торкнувся під час відеоконференції журналіст Володимир Полевий, головний редактор київського видання «Бізнес».

Доповідач зазначив, що йому дуже знайомий схід України. Тривала русифікація цього краю має значні негативні наслідки для того, аби інтеграція України в Європейський Союз та НАТО сприймалися населенням регіону як природній та безальтернативний процес демократичного розвитку держави.

На жаль, зазначив Володимир Польовий, НАТО суттєво програє Росії на сході України «у створенні контенту». І з цим, на його думку, треба щось робити, якщо ми говоримо про важливість творення демократичної, європейської і відповідно захищеної України.

«Чи маємо ми власний наратив поступу до НАТО у Харкові, в Полтаві, у Сумах? Ні, - відповів Володимир Польовий, - його практично не існує».

Водночас, редактор журналу «Бізнес» зазначив, що контент ЗМІ великою мірою залежить від уподобань їхніх власників, а відтак і від рівня фінансування.

Доповідач порадив учасникам семінару звертатися до Центру документації та інформації НАТО в Києві, аби знайти джерела фінансування та у відповідний спосіб формувати  незалежну редакційну політику видань.

Як повідомляла ARMIYA’UA, 11 червня розпочав роботу триденний вебсемінар «Україна - НАТО. Регіональний вимір» для керівників та творчих працівників місцевих засобів масової інформації східних областей України. Про перший день роботи відеоконференції можна прочитати ТУТ.

Фото Андрія Кравченка

Читайте також